Autor: Rivo Sarapik • 13. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seeder: lisatagatis kütusemüüjal suretab väiketanklad

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder tegi eile ettepaneku mitte toetada valitsuses täna arutlusele tulevat eelnõu, millega kehtestatakse kõigile kütusemüüjatele vähemalt 100 000eurose tagatise nõue.

Rahandusminister Jürgen Ligile saadetud kirjas leiab Seeder, et sellise nõude kehtestamine piirab põhjendamatult ettevõtlusvabadust ja vaba konkurentsi kütuseturul ning võib viia paljude maatanklate sulgemiseni, mis halvendaks oluliselt kütuse kättesaadavust maapiirkonnas. Samuti on sellise nõude sätestamine tema sõnul vastuolus õiguspärase ootuse printsiibiga.

Seeder viitas, et eelnõu seletuskirja järgi ei mõju tagatise sätestamine külatanklate omanikele üldjuhul väljasuretavalt, sest neil on tavaliselt reaalne vara (maa, tankla jms), mida saab krediidiasutuselt tagatise saamiseks pantida. Tema sõnul ei saa selle väitega aga nõustuda, sest paljud maapiirkondade väiketanklad on oma vara, eriti maa, tagatisel juba laene võtnud ning neil puuduvad võimalused lisalaenu või tagatiste saamiseks. Samas ei pruugi pantimata varast piisata 100 000eurose tagatise saamiseks. "Kui väiketankla pidajal õnnestub isegi saada krediidiasutuselt 100 000 euro suurune tagatis, siis võib selle tagatise teenindamise kulu kujuneda tõenäoliselt ettevõtte tegevust pärssivaks ning viia ikkagi tankla sulgemiseni,» märkis Seeder.

Ministri sõnul halvendab maapiirkondade paljude üksiktanklate sulgemine elanike kütuse ostmise võimalusi ja pärsib samas kütusemüüjate vaba konkurentsi. "Eelnõuga kavandatav tagatiste süsteemi sisseseadmine pärsib väikeettevõtlust maapiirkondades ning on selge, et üksiktanklate sulgemine saab suurendama suurte tanklakettide käibeid ja kasumeid," leidis ta.

Seedri sõnul ei saa samuti nõustuda, et seaduses soovitakse sätestada üksnes minimaalne tagatise suurus – 100 000 eurot - ning anda maksuhaldurile kaalutlusõigus nõuda sellest suuremat tagatist, kui kütusemüüja käibelt arvutatud käibemaksusumma ületab 100 000 eurot. "Kui üldse rakendada eelnõuga pakutavat tagatiste süsteemi, siis tuleks seaduses sätestada tagatiste erinevad piirmäärad, mis oleksid sõltuvuses ettevõtete käibenumbritest. Ametile selles küsimuses kaalutlusõiguse andmine ei ole tema hinnangul kooskõlas seaduslikkuse põhimõttega ega ka sisuliselt põhjendatud," kommenteeris minister.

Seetõttu tegi ta rahandusministrile saadetud kirjas ettepaneku parlamendi rahanduskomisjoni algatatud ja teisipäeval esimese lugemise läbinud eelnõu mitte toetada, lisades, et peab võimalikuks arutada tagatiste süsteemi rakendamist kütuse hulgimüüjate suhtes.

Kütusemüüjate minimaalse tagatissummat tõstev vedelkütuse seaduse eelnõu läbis üle-eile Riigikogu Rahanduskomisjonis esimese lugemise.

Rahandusminister esitab tänasel Valitsuse istungil "Vedelkütuse seaduse ning sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse" eelnõu (895 SE) kohta täiendusi ning soovitab valitsusel eelnõud toetada.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077