Autor: Harro Puusild • 27. veebruar 2020

Omniva ei lasknud “heal kriisil” raisku minna

Kui Omniva 2018. aastal vahetult enne jõule uude logistikakeskusesse kolis, oli ettevõte peagi meedia risttule all ja seda mitte just kõige positiivsemas võtmes. Omniva ei lasknud aga “head kriisi” raisku minna ning edaspidi osatakse võimalikke riske juba märksa paremini hinnata.
Omniva pakiäri valdkonna juht Andre Veskimeister.
Foto: Omniva

Omniva pakiäri valdkonna juht Andre Veskimeister tunnistab, et kriis annab sageli ka võimaluse. “Just 2018 kolimisperioodi probleemide ning nende detailideni lahkamise tõttu saavutasime me selle, et juba järgmised jõulud tulid kõigis kolmes riigis veatult välja ja seda rekordiliste pakimahtude juures. Samal ajal inimressurss selleks ei suurenenud, mis tähendab, et võit tuli eelkõige efektiivsusest,” ütleb Veskimeister intervjuus logistikauudistele.

Kuidas Omniva igapäevaselt riskide juhtimisega tegeleb? On teil välja kujunenud mingid rutiinid või valminud riskijuhtimise plaan?

Eelmisest aastast oleme riskijuhtimise protsessi põhjalikumalt fookusesse võtnud – toimub süsteemne riskide kaardistamine, hindamine, prioritiseerimine, tegevusmeetmed jne. Täna toimib riskijuhtimine nii-öelda by the book – see on üks lahutamatu äritegevuse osa.

Näiteks kohe, kui eelneva aasta kõrghooaja mahud saavad ühele poole, hakkame kohe planeerima järgmiseid jõulusid, hindame kõike juhtunut riskidena ja mahtusid jne. Kõrghooajaks valmistumine kestab praktiliselt jooksvalt läbi aasta.

Kui vaadata laia pilti maailmast, siis mis on üleilmse tarneahela või logistikavõrgu suurimad riskid?

Praegusel hetkel on suurimaks riskiks juba realiseerunud gripiviirus Hiinas, mille tagajärjel on lugematul hulgal töötajaid juhendatud kodus püsima ning mis on suures osas peatanud ka Hiina kaubaliikluse. See mõjutab kogu maailma e-kaubandust ja tarneahelaid laiemal skaalal.

Teine suur valdkond on kõikvõimalikud mastaapsed ja ajaloolised muudatused posti- ja logistikamaailmas, mis toovad endaga esialgu kaasa palju segadust.

Näiteks on reaalne risk, et ajaloolised UPU (Ülemaailmse Postiliidu) lepped ja postimaailma kokkulepped hakkavad ajale jalgu jääma ning posti- ja pakivahetus liigub kommertsalustele. Esimesi ilminguid on selles vallas juba näha. Selline fundamentaalne muudatus on aga selge risk, mis nõuab ettevõtetelt reageerimist ja selleks valmistumist.

Samamoodi loob palju küsimusi ja väljakutseid 2021. aasta EL käibemaksumuudatus, mille alusel tuleb kõikidelt kolmandate riikide saadetistelt hakata käibemaksu küsima.

Omamoodi positiivse riskina võib näha ka e-kaubanduse jätkuvat kiiret kasvu. E-kaubanduse kiire kasv on igati tervitatav. Logistikaettevõtetele ja tarnijatele tähendab see samal ajal väljakutset üha kasvavate mahtudega edukalt ja kvaliteetselt toime tulla.

TULEKUL

Pärnu Tarneahelakonverents 2020 “Riski(d) kõikjal”

Toimub 2.–3. aprillil Pärnu Kontserdimajas

Esinevad: tarneahela ekspert, tippjuht, mentor, raamatute autor ja kõneleja Sigi Osagie Suurbritanniast. Lisaks Katre Kõvask Tallinkist, Kalev Stoicescu Rahvusvahelisest Kaitseuuringute Keskusest, Ardo Reinsalu Stigost, Anders Zornig Zobbe Carlsberg Groupist, Kädly Põld Stoneridge Electronicsist, András Koroknay-Pál Paulig Grupist, Andre Veskimeister Omnivast, Veiko Vaher Stera Eestist, Hannes Laaser Glamoxist, Äripäeva Akadeemia koolitaja Jari Kukkonen, Viljar Alnek KPMG Balticsist, Kalev Pihl SK ID Solutionsist, Andres Sampka Cleveronist, Magnus Lepasalu Balti Logistikast, Rein Roosmäe Logistika Plussist, Kristjan Rotenberg ja Kristi Jõeorg Riskianalüüs OÜst ja Jakob Rosin Eesti Pimedate Liidust.

Vaata programmi ja registreeri SIIN!

TASUB TEADA

Omniva kolm õppetundi kolimisest

1. Testperiood on vajalik. Vahetult kõrghooaja eel on väga suuri muudatusi kogu logistikaahelas väga riskantne teha. Tol hetkel oldi valiku ees – halb või veel halvem? Põhjalik ning pikem testperiood on möödapääsmatu mastaapsete muudatuste tegemisel.

2. Protsessid vajavad ümbertegemist. Asukohtade vahetamisel ei saa ühtegi protsessi vanast uude üle kanda. Iga protsess tuleb uue asukoha eripäradele vastavalt nullist üles ehitada. See tähendab, et ärioperatsioonide kolimine tähendab kogu protsessi detailideni lahti võtmist ning ümber tegemist.

3. Ära eelda mitte midagi!

Allikas: Omniva pakiäri valdkonna juht Andre Veskimeister

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077