Autor: Logistikauudised.ee • 23. jaanuar 2020

Veoki sihtotstarbe muutmise võimalus seisab raha taga

Eesti autovedajad soovivad, et ühte veokit võiks olla võimalik kasutada mitmeteks erinevateks vedudeks, vahetades madelautol välja vaid sellel oleva pealise. Paraku eeldab Eestis aga iga pealisehituse muudatus eraldi ümberehituse vormistamist, süsteemi muutmine aga suuremat investeeringut.
Talupojatarkus ütleb, et piisaks ühest raamautost ja mitmest erinevast pealisest, mida vastavalt hooajatöödele vahetada. Eestis paraku see aga niisama lihtne ei ole.
Foto: Tõnu Tramm

Autoettevõtete Liidu tegevdirektor Villem Tori tunnistab, et meie raskes seisus autovedajate elu lihtsustaks võimalus vahetada vastavalt hooajale ühe tüübikinnituse raames lihtsalt madelauto pealist, et ei peaks igaks otstarbeks eraldi autot ostma.

„Mullune sügis näitas ilmekalt, et viljaveoautodest oli selge puudus ja neid telliti Lätist. Samal ajal aga mõned teised meie veokid lihtsalt seisid. Selle asemel, et osta olemasolevale autole viljaveoks sobilik kast, peavad meie vedajad ostma eraldi viljaveoauto, sest igal veokil on oma tüübikinnitus ja selle raames auto sihtotstarvet muuta ei saa. Kui tüübikinnituses on kirjas, et tegu on piimaveoautoga, siis niisama lihtsalt seda kastiga kaubaautoks muuta ei saa. Ehkki tehasest tulevad veokid kõik välja ühesuguste madelitena,“ nentis Tori.

Maanteeameti tehnoosakonna juhataja Jürgo Vahtra tunnistab probleemi olemasolu ja nendib, et teoreetiliselt on sellise lahenduse võimaldamine ka Eestis reaalne.

„Selle probleemi lahendamine Eestis seisneb peaasjalikult infotehnoloogias. Et olemasolevat liiklusregistri süsteemi muuta, peame investeerima väga suuri summasid uude infotehnoloogiasse. Täna me ei tea aga täpselt, kui paljud vedajad seda kõike üldse vajavad. Paratamatult oleme me valiku ees, kas investeerida sellesse, mis puudutab kümneid tuhandeid vedajaid, või projekti, mille vastu tunnevad huvi mõned sajad või veel vähem ettevõtjaid,“ lausus Vahtra.

Loe lisaks
Autovedajad arutlevad võimaluste ja väljakutsete üle

Mõlemad osapooled tõdevad, et paljuski võib siin olla ka nn „muna ja kana“ küsimus, ehk kui vedajad teavad, et pealist pole võimalik vahetada, siis ei oska nad sellele võimalusele üldse mõeldagi. Sestap on maanteeamet koos Autoettevõtete Liiduga korraldamas autovedajate seas küsitlust, kes ja kui palju tüübikinnituse reeglistiku lihtsustamisest huvitatud oleks.

„Kui me saame sellele mõttele taha kriitilise massi autovedajaid, kes kinnitavad, et nad tõepoolest vajavad seda muudatust, on meil võimalik hakata sellele projektile otsima rahastust,“ lausus Vahtra, kelle sõnul on olemas ka teisi multimodaalseid lahendusi. „Näiteks Soomes veetakse metsa tavaliste haagistega. Selleks on vaja vaid eraldi raame, mida saab tõstukiga veoki haagisele peale ja maha tõsta.“

Teema on päevakorras ka järgmisel nädalal toimuval 8. Autovedajate Aastakonverentsil, kus Jürgo Vahtra teeb probleemi võimalikest lahendustest põhjalikuma ülevaate. Samuti kutsub ta andma endast maanteeametile või Autoettevõtete Liidule märku kõikidel autovedajatel, kes tõepoolest sellise lahenduse vastu siirast huvi tunnevad.

TULEKUL

8. Autovedajate Aastakonverents

30.01.2020, Radisson Blu Hotel Olümpia, Tallinn

Maanteeveosektoris on täna kõike muud kui lihtsad ajad. Väljakutseid on ettevõtjatel palju, kuid millised on võimalused nendega toime tulla? Millised tehnilised lahendused aitaksid kulusid säästa? Kuidas puisteainete kolmepoolne veoseleht mõjutab ehitushangetel osalejaid? Milliseid olulisi maksuküsimusi on vaja vedajatel teada seoses nii kohaliku kui välismaise renditööjõuga? Küsimusi on tänasel päeval palju ning just nendele me seekordsel konverentsil vastuseid leida püüamegi.

Konverentsi modereerib Märt Treier

Ettekannetega esinevad:

Aivo Salum, Maanteeameti teehoiu korraldamise osakonna juhtivinsener

Merje Roomet, Maksu- ja Tolliameti maksude osakonna peaspetsialist

Veikko Vapper, YIT Eesti AS INFRA tegevusala juhataja

Martin Õunap, Neste äriklientide müügijuht

Juhan Ressar, Nordecon AS teedeehituse projektijuht

Jürgo Vahtra, Maanteeameti tehnoosakonna juhataja

Irena Lipatova, Maksu- ja Tolliameti maksude osakonna peaspetsialist

Veikko Vapper, YIT Eesti AS INFRA tegevusala juhataja

Andrus Laul, OÜ Alonewolf juhatuse liige jpt.

Tutvu konverentsi programmiga lähemalt ja pane end kirja SIIN!

Soodushind kehtib veel vaid selle nädala lõpuni, mida rohkem osalejaid, seda soodsam hind. Mitme osaleja soodustuse saamiseks võta ühendust programmijuhi Hedi Meigasega: [email protected]

Ära maga maha!

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077