Autor: Heija-Liis Ristikivi • 8. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elroni plaan uusi ronge osta on edasi lükkunud

Foto: Raul Mee
Elroni juhid tunnistasid tänasel pressikonverentsil, et vajadus täiendavate diiselrongide järele on ilmselge, kuid hanke väljakuulutamisega läheb veel aega.

Valitsuse ja ministri vahetumisega seoses on Elroni plaan uusi ronge osta edasi lükkunud, ent kuna uude koalitsioonileppesse kirjutati ühe eesmärgina sisse ühistranspordi edendamise plaan, ollakse optimistlikud. Veeremit on ilmselgelt liiga vähe, aga praegu saab seda ainult ümber mängida, nentis Elroni juhatuse esimees Andrus Ossip.

Uute rongide ostmiseks korraldatakse hange, et olla kindel, et uued rongid saadakse võimalikult odavalt. Samal ajal teadvustavad Elroni juhid, et kui uued rongid osta olemasolevalt partnerilt, saab nende ülalpidamine olema soodsam. Kui vähegi võimalik, soovitakse uued rongid tellida Stadlerilt, kust on pärit ka praegu liinilolev veerem.

Uued rongid ostetakse, pidades silmas ekspressliinide vajadusi. Istmed peaksid olema mugavamad ning vajalik on ka bistroo olemasolu, kust saaks tellida sooje jooke ning suupisteid.

Elroni rongidega tehti 2016. aasta 11 kuuga 6,2 miljonit reisi, aasta lõpuks tehakse prognoosi kohaselt 6,8 miljonit reisi. Sellega on Eesti rongiliiklus võrreldes Euroopaga jõudnud reiside arvu osas ühe inimese kohta Iirimaaga võrreldavasse seisu. Kasv jätkub ning Elron töötab selle nimel, et 2020. aastal tehtaks Eestis rongidega 8,8 miljonit reisi.

Elroni kõige populaarsemad liinid 2016. aasta 11 kuu jooksul on olnud: Tallinn-Paldiski, Tallinn-Tartu, Tallinn-Riisipere, Tallinn-Aegviidu, Tallinn-Keila.

Elroni teenis 2016. aasta 11 kuuga piletitulu 11,13 miljonit eurot, 2,7% rohkem kui möödunud aasta samal perioodil. Piletitulu kattis kõikidest kuludest 2013. aastal 24% ning on 2016. aastaks kasvanud 32%le; riigi toetus reisija ning läbitud kilomeetri kohta on kolme aastaga vähenenud 20%. 

Järgmise aasta eelarvest on investeeringuteks kavandatud 830 000 eurot, sellest 52% investeerib Elron reisijate mugavuse ja ohutuse suurendamiseks ning 48% rongide hooldusesse ja depoosse. Hetkel planeeritud investeeringutest tähtsamad on uus piletimüügi süsteem ning traadita internetiühenduse kvaliteedi jätkuv parandamine. Uute rongide hange saab kajastuma kõige varem 2017. aastal koostatavas eelarves.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077