Autor: Rivo Sarapik • 25. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti eksport-import seisab masinatel ja seadmetel 

Möödunud aastal kasvas kaupade eksport jooksevhindades 35% ja import 27%, teatab Statistikaamet. Aasta lõpukuudel kaubavahetuse kasv kiirenes masinate ja seadmete sisse- ja väljaveo toel.

Mullu. aastal eksporditi Eestist kaupu 8,7 miljardi euro ja imporditi Eestisse 9,2 miljardi euro väärtuses. Kaubavahetuse puudujääk oli 0,5 miljardit eurot, mis oli varasema aastaga võrreldes väiksem (2009. aastal oli puudujääk 0,8 miljardit eurot).

2010. aastal eksporditi enim masinaid ja seadmeid (23% Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid (16%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (10%). Võrreldes 2009. aastaga suurenes oluliselt masinate ja seadmete väljavedu (56% ehk 0,7 miljardi euro võrra). Samuti suurenes mineraalsete toodete (sh bensiin, põlevkiviõli, elektrienergia) ning puidu ja puittoodete eksport.

2010. aastal imporditi enim samuti masinaid ja seadmeid (24% Eesti koguimpordist), mineraalseid tooted (17%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11%). Kõikide kaubajaotiste importkäibed suurenesid, kõige enam kasvas masinate ja seadmete (55% ehk 0,8 miljardi euro võrra) ning metalli ja metalltoodete (0,3 miljardi euro võrra) sissevedu.

Peamised riigid, kuhu Eestist 2010. aastal kaupu eksporditi, olid Soome (17% Eesti koguekspordist), Rootsi (16%) ja Venemaa (10%). Eksport suurenes kõikidesse peamistesse sihtriikidesse, enim aga Rootsi ja Soome (vastavalt 0,6 ja 0,3 miljardi euro võrra).

Peamised riigid, kust kaupu Eestisse imporditi, olid Soome (15% Eesti koguimpordist), Saksamaa ja Rootsi (mõlema osatähtsus 11%). Kõige enam kasvas 2010. aastal import Rootsist (0,4 miljardi euro võrra), Soomest ja Saksamaalt (mõlemast 0,3 miljardi euro võrra).

Suurim kaubavahetuse puudujääk oli keemiatööstuse tooraine ja toodete (0,3 miljardit eurot) kaubavahetuses. Suurim ülejääk oli puidu ja puittoodete ning mitmesuguste tööstustoodete (sh mööbel) kaubavahetuses (mõlemas 0,5 miljardit eurot).

Mullu detsembris eksporditi Eestist kaupu 927 miljoni euro väärtuses ja imporditi 934 miljoni euro eest. Võrreldes 2009. aasta detsembriga suurenes eksport 67% ning import 44%. Ekspordi kasvu mõjutasid nii masinate ja seadmete kui transpordivahendite (sh raudteeveerem) väljavedu.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077