Autor: Rivo Sarapik • 8. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohus: Eesti Post takistas konkurendi äri

Harju Maakohtu otsuse kohaselt takistas Eesti Post konkurendi Itella Informationi äri, pakkudes viimasele eurokalkulaatorite ning Eesti Energia teavitusmaterjalide laialiveoks teenuseid ebasoodsatel tingimustel.

2010. aasta septembris korraldasid Rahandusministeerium nn. eurokalkulaatorite riigihanke ning Eesti Energia infosüsteemi vahetusest teavitamise riigihanke. Eesti Post pakkus neil hangetel tütarfirmale Eesti Elektronpost ettevalmistatud saadetiste laialiveoks märkimisväärselt soodsamaid tingimusi kui Itella Informationile, mistõttu ei olnud viimane hangetel enam konkurentsivõimeline.

Harju Maakohtu 27. aprillil otsus jättis jõusse Konkurentsiameti poolt Eesti Postile mullu novembris tehtud väärteootsuse konkurentsiseaduse rikkumise osas. Samas vähendas ettevõttele määratud rahatrahvi poole võrra ehk 18 000 eurole.

Konkurentsiamet määras mullu 16. novembril Eesti Postile  2010. aasta septembris toime pandud konkurentsiseaduse rikkumiste eest rahatrahvi summas 36 000 eurot.

Eesti Post vaidlustas konkurentsiameti ettekirjutuse, sest ettevõte ei nõustunud suures osas ameti seisukohtadega. Mis osas ameti seisukohtadega nõustutakse, ei tahtnud postifirma pressiesindaja Inge Suder toona vastata. "Sisuliselt oleme vaidlustanud Konkurentsiameti väärteootsuse tervikuna," ütles toona Suder.

Eesti Postile on motiveeritud kohtuotsus kättesaadav 17. maist ja siis otsustatakse Inge Suderi sõnul, kuidas edasi toimitakse.

Itella Information tegevdirektori Karl-Eric Schneider kommenteeris mullu novembris järelevalveameti otsuse peale, et Eesti Posti turgu valitseva seisundi kuritarvitamise tõttu jäi neil tulu saamata. Kui suur summa saamata jäi, ettevõte ei avalikustanud.

Konkurentsiameti teatel aitab AS Itella Information oma klientidel korraldada postisaadetiste väljasaatmist, näiteks kirju välja trükkides, ümbrikustades, sorteerides jms. Samalaadset teenust osutab ka Eesti Post tütarettevõtja Eesti Elektronpost. Kumbki kahest viimatinimetatud ettevõtjast kirju ise laiali ei kanna ja peavad seda teenust ostma mõnelt postiettevõtjalt. Eesti Post on suurim postiettevõtja Eestis, kes omab ainukesena üleriigilist postivõrku. Itella Information peab seega suuremate tellimuste puhul üldjuhul kasutama Eesti Post teenuseid.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077