Autor: Jaana Pikalev • 4. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peterson tahab reformida ametiühinguid 

Ametiühingute Keskliidu esimehe kandidaadiks esitati eile Transpordi Ametiühingu juhatuse esimees Peep Petersoni, kellel on ametiühingute reformimisest oma nägemus.

Nelja ametiühingu juhtide sõnul häirib neid ametiühingute lagunev maine ning liikumise suutmatus muutuda ja ühiskonna arengutega kaasas käia.

„Tahame positiivsust, värsket visooni, võimekust muutusteks,“ tunnistas raudteelaste esimees Oleg Tšubarov. Tema sõnul on muutuste mõte ametiühingute mõjukuse tõus. „Oleme Soome-Rootsi lähedal ja leiame, et meie ametiühingud peavad ligilähedaseltki suutma mõjutada poliitikuid ja tööandjaid,“ ütles Tšubarov.

Peep Peterson ise kirjutab eile esitatud valimisprogrammis „Usalduse taastamise aastad“, et kunagi varem pole Eesti ametiühinguliikumine olnud nii sügavas kriisis. „Viimase kommunikatsiooniauditi andmetel peab ligi kolmveerand elanikkonnast Eesti ametiühinguid nõrgaks või väga nõrgaks. Lisaks on uuendustega viivitamine ning jõuhääletused juhatuses-volikogus lõhkunud liikumise sisemist ühtsust ja rida ametiühinguid ei näe tänases EAKL-is oma huvide, seisukohtade ja väärtuste esindajat,“ võtab Peterson kokku ametiühingute hetkeseisu.

Tema hinnangul on ametiühingute maine viinud rekordmadalale 2009. aastal läbikukkunud üldstreik, nõrk nähtavus ja koostöö töölepinguseaduse läbirääkimistel, majandusliku visiooni puudumine kriisiaastatel ja paljud muud väiksemad ebaõnnestumised.

Peterson pakub samas välja rea sisereforme, mille olulisemateks mõteteks on senisest konsensuslikuma otsustusmehanismi juurutamine ja koolitustegevuse tõhustamine. Samuti soovitab Peterson ametiühingute konsolideerimist valdkondlikesse sektsioonidesse, mis annaks ametiühingutele parema tunnetuse majanduses toimuvast, ning ametiühingute positiivse aktiivsuse tõusu suhetes valitsuse ja tööandjatega. Kuigi programmi pearõhk on rahumeelsel aktiivsusel, räägib Peterson ka ametiühingute aktsioonivõime süsteemsest arendamisest.

Petersoni kandidatuuri esitanud ametiühingud loodavad ennekõike suurema osa transpordiala, tervishoiuala ja olulise osa tööstusala ametiühingute toetusele. Esimehe vahetusest olulisemaks peavad aga ametiühingud soovitud muutuste initsieerimist, mistõttu on nad avatud ka kongressieelseteks kokkulepeteks.

Ametiühingutele valib uue juhi 25. novembril kogunev EAKL kongress. Peterson kandideeris ametiühingute juhiks ka 2007. aasta kongressil.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077