10. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suprema: Tallink oleks ideaalne firma Varssavi börsil

Investeerimispanga Suprema Poola esinduse juht Marcin Billewicz ütles tänasel kohtumisel aripaev.ee-le, et Tallinki aktsiad võiks lisaks Tallinna börsile noteerida ka Varssavi börsil.

"Tallink oleks ideaalne firma Varssavi börsil, kuna taolist teist firmat seal ei ole ning investorid otsivad Poolas võimalusi, kuhu raha paigutada," märkis Billewicz. Kas ka Tallinki juhtidega on sel teemal juba läbirääkimisi peetud, ei olnud ta nõus kommenteerima.

Suprema Poola esindaja on Tallinnas koos Varssavi börsi juhtkonna liikmete Robert Kwiatkowski ja Lukasz Jagielloga.

Varssavi börsi esindajad otsivad Eestist firmasid, mis oleksid huvitatud oma aktsiate noteerimisest Varssavi börsil.

"Usume, et sel aastal noteerib üks või kaks Eesti firmat oma aktsiad Varssavi börsil," ütles Varssavi börsi äriarenduse ja -planeerimise osakonna juhataja Jagiello.

Poola pensionifondid tohivad välismaiste firmade aktsiatesse investeerida vaid kuni viis protsenti fondi mahust. "Muidugi ohustab selline piirang Poola pensionäride vara, aga regulatsioon on selline," ütles Billewicz. Ta lisas, et seetõttu ongi vaja ka näiteks Eesti firmad noteerida Varssavi börsil, et nemadki Poola pensionivarale ligi pääseksid.

Poolas käivitus pensionireform 1999. aastal, mil riigi pensionikulutused tõusid tänu varastele pensionile jääjatele ja rahvastiku vananemisele meeletu kiirusega.Poola on oma ligi 40 miljoni elanikuga Kesk ja Ida-Euroopa suurim pensioniturg. Poolakad on praeguseks teise samba pensionifondidesse investeerinud üle saja korra rohkem raha kui eestlased.

Varssavi börs on Euroopas suuruselt neljas väärtpaberiturg, kus on noteeritud ligi 300 firma aktsiad.

Tallinki esmaemissooni üks korraldajatest oli Suprema.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077