Autor: Logistikauudised.ee • 18. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alexela alustas laevade punkerdamist LNG-ga

18. aprillil punkerdas Alexela esimest korda Kopli Vene-Balti sadamas laeva LNG-ga. Norra kalakasvatuslaeva punkerdamine viidi läbi koostöös OÜ-ga JetGas.
Norra kalakasvatuslaeva punkerdamine LNG-ga.
Foto: Alexela

Alexela hinnangul on see sündmus vägagi tähelepanuväärne, kuna ettevõte on juba aastaid panustanud LNG terminalide rajamisse Paldiskis ja Soomes Haminas, et olla valmis varustama laevu, raskeveokeid ning tööstust.

Kõnealune sündmus viitab järjest kasvavale vajadusele tagada LNG stabiilne kättesaadavus meie regioonis. Norra riigi lipu all seilava kalakasvatuslaeva punkerdus kestis paar tundi, mille jooksul toimetati laeva 18 tonni LNGd. Punkerdatud kütusega saab laev turvaliselt Norra vetesse tagasi seilata.

„Alexela on juba aastaid liikunud LNG laialdasema kasutuselevõtu suunas nii transpordis kui tööstuses. Tegemist on väga sobiliku loodussäästliku kütusega just laevanduses kasutamiseks ning maailmas eelistatakse üha enam LNG-d tavapärase diislikütuse asemel. LNG kasutuselevõtt aitab hoida mered ja ookeanid puhtamana, ühtlasi paiskub nii välisõhku olulisel määral vähem heitgaase ning peenosakesi. Alexela esmakordne LNG-ga laeva punkerdamine koostöös hea partneri JetGas-iga sujus plaanipäraselt,“ rõõmustas Alexela juhatuse esimees Maria Helbling.

„Lisaks laevandusele hakkame lähiajal pakkuma tankimisvõimalust ka raskeveokitele. Avame sel kevadel LNG-tankla Alexela Jüri tanklas. Oleme ettevõttele soetanud ka moodsad LNG-veokid, mis hakkavad laiali vedama kütust Alexela tanklatesse. Loodame, et oma eeskujuga suudame tasapisi muuta kogu logistikatsükli loodussäästlikumaks, näeme LNG populaarsemaks muutumises selles võtmerolli,“ lisas Helbling.

JetGas OÜ juhatuse liikme Janek Parkmani sõnul on nende senine fookus olnud Baltikumi tööstustarbijate varustamisel LNG-ga. „Laeva punkerdamine tõestas, et me suudame olla konkurentsivõimelised ka selles valdkonnas. Meil on sõlmitud eelkokkulepped mitmete laevafirmadega ja tänavune punkerdamisgraafik on väga tihe.“

JetGasi põhitegevus on veeldatud maagaasi ehk LNG import ja müük Balti riikides. JetGasi põhilised kliendid on tööstusettevõtted ja energiatootjad, kellel puudub ühendus maagaasitorustikuga ja kes on seni pidanud kasutama vedelkütuseid.

LNG ehk veeldatud maagaasi näol on tegemist innovatiivse jätkusuutliku tulevikukütusega, mille kasutusvaldkonnad ja -mahud suurenevad maailmas aasta aastalt. LNG on loodussäästlik alternatiiv tavapärasele diiselkütustele, sobides suurepäraselt laevandussektorile ja raskeveokitele. Just keskkonnasäästlikkus on võtmesõna, mis tulevikus järjest aktuaalsemaks muutub tänu karmistuvatele keskkonnaregulatsioonidele.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077