Autor: Heija-Liis Ristikivi • 31. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TÜ teadlased selgitavad Soome lahe ja Saaristomere meremajanduse jätkusuutliku kasvu võimalusi

Foto: Meeli Küttim
TÜ teadlased uurivad Eesti-Soome ühisprojekti Plan4Blue „Mereruumi jätkusuutliku meremajanduse planeerimine” käigus, millised võimalused on planeerida ja arendada meremajandust ajal, mil nõudlus mereruumi järele on suur ja kasvab kiiresti.

TÜ Eesti mereinstituudi meresüsteemide osakonna juhataja Robert Apsi sõnul on koostöö Eesti ja Soome teadlaste ja ametkondade vahel oluliseks eelduseks Soome lahe ja Saaristomere mereruumi planeeringu piiriüleste keskkonnahoidlike lahenduste leidmisel. „Meie tegevused selles projektis tuginevad täiel määral kahe riigi ametkondade, teadlaste ja huvirühmade koostööle,“ täpsustas Aps pressiteate vahendusel.

Projekt on mõeldud toetama ja piiriüleselt siduma Eestis ja Soomes toimuvaid mereruumi planeerimise protsesse. Euroopa Parlamendi ja Nõukogu direktiivist tulenevalt on liikmesriigid kohustatud aastaks 2020 vastu võtma oma mereruumi planeeringud. Otsuse eesmärgiks on toetada Euroopa Liidu ühise merenduspoliitika eesmärkide saavutamist.

Projekt Plan4Blue sai alguse oktoobris 2016 ja selle raames analüüsitakse Soome lahe ja Saaristomere mereruumi ja rannikualade meremajanduse hetkeolukorda. Tulemuste põhjal hinnatakse erinevate sektorite majanduslikku potentsiaali piirkondlikku arengusse panustamisel. Innovaatilise lähenemisena seostakse planeeringute keskkonnadimensioon oluliste ökosüsteemiteenuste majanduslike ja sotsiaalsete aspektidega, seades tingimuseks merekeskkonna hea seisundi saavutamise.

Projekti Plan4Blue rahastavad Euroopa Regionaalarengu Fond (The Central Baltic Programme 2014-2020) ja Keskkonnainvesteeringute Keskus ajavahemikul oktoobrist 2016 kuni detsembrini 2019. Projektis osalevad MTÜ Balti Keskkonnafoorum, Tartu Ülikool (Eesti mereinstituut ja majandusteaduskond),  Soome Keskkonnainstituut, Turu Ülikool ja Helsingi-Uusimaa ning Edela-Soome maakonnaliidud. Assotsieerunud partneritena osalevad Eesti Rahandusministeerium ja Harju, Ida-Viru ning Lääne-Viru maavalitsused.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077