25. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veofirma seljatas riigikohtus maksuameti

Maksuameti hinnangul polnud Venemaalt toodud kütus mõeldud rahvusvaheliseks veoks.
Foto: Meeli Küttim
Eile tühistas riigikohus Tartu halduskohtu ja ringkonnakohtu varasemad otsused ning tunnistas õigusvastaseks maksu- ja tolliameti tegevuse, kes pumpas OÜ Mürin veoki paagist välja ja pidas kinni kokku üle 1700 liitri diislikütust.

Juhtumist kirjutas Facebookis Soraineni vandeadvokaat ja partner Carri Ginter. Lugu ise oli järgmine.

Maksu- ja tolliameti akti järgi sisenes eelmise aasta 24. jaanuaril Narva piiripunkti kaudu Venemaalt Eestisse OÜ Mürin kaubaveoauto, mis oli teel Karksi. Aktsiisivabastuse kontrolliks pumbati veose kütusepaakidest välja kogu kütus (690 liitrit) ja tagasi valati üksnes 200 liitrit, mida amet pidas vajalikuks kaubaveoks Karksini.

Maksu- ja tolliamet tõi välja asjaolu, et vaid osa standardsetes kütusepaakides Eestisse toimetatud kütusest kulub vajalikuks veoks ning neil on põhjendatud kahtlus, et kütust tuuakse Eestisse äri eesmärgil. Maksuamet teatas, et kütuse kohta tuleb vormistada toll või esitada 5 tööpäeva jooksul tõend, et see on vajalik rahvusvaheliseks veoks, vastasel korral on tollil õigus kaup hõivata.Samasuguse akti ja kirja saatis maksu- ja tolliamet firmale veel kolmel korral, mil veok oli teel erinevatesse sihtkohtadesse Eestis.OÜ Mürin taotles kinnipeetud kütuse tagastamist, sest nemad ise kütust paagist välja ei võtnud ning Venemaal tangitud kütusega pole keelatud Eestis sõita.Halduskohus andis õiguse maksuametile ja ringkonnakohus jättis selle otsuse kehtima. Argument oli, et kütuse kogus ei vastanud veo sihtkohta jõudmise kogusele.Riigikohtu otsusRiigikohtu kolleegium leidis, et ELi-välisest riigist on lubatud tuua aktsiisivabalt kütust mootorsõiduki ja selle erikonteineri standardses kütusepaagis, kui see kütus on ette nähtud kasutamiseks kütusena samas mootorsõidukis. Kütust ei tohi sellest sõidukist välja võtta ega ladustada, välja arvatud sõiduki remondi ajaks, ning isik, kelle kohta maksuvabastust kohaldatakse, ei tohi seda kütust tasu eest ega tasuta üle anda.Riigikohus viitab Euroopa Kohtu otsusele, kus öeldakse otsesõnu, et kõigi liidu territooriumile sisenevate maanteesõidukite kütusepaakide sisu regulaarne kontrollimine oleks peaaegu võimatu ning imporditollimaksu ja käibemaksu võimalik kadu ei kaalu üles sellise kontrolliga kaasnevaid kulusid ja reisijatele põhjustatavaid ebamugavusi.Alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse keeleline tõlgendamine ei võimalda riigikohtu hinnangul tuletada nõuet, et veokit koos selle paagis oleva kütusega võib kasutada üksnes rahvusvahelistel vedudel. Veel vähem saab normist tuletada piirangut, et piiril veoki paagis tuvastatud kütuse kogus peab olema vajalik konkreetse veo lõpetamiseks.

Autor: Äripaev

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077