Autor: Heija-Liis Ristikivi • 10. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinkil rohkem reisijaid, väiksem kasum

Tallinki laevad.
Foto: Andras Kralla
Kolmandas kvartalis kasvas nii Tallinki reisijate arv kui ka veetud kaubaveoühikute maht, ent vähenes kasum, seisab börsiteates.

Tallink Grupp ja tema tütarettevõtted vedasid kolmandas kvartalis kokku 2,9 miljonit reisijat, mida on 5,7% rohkem kui eelmise aasta kolmandas kvartalis. Veetud kaubaveoühikute arv kasvas 6,7% võrra ning veetud sõiduautode arv kasvas 6,2% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

Kontserni auditeerimata konsolideeritud müügitulu oli kolmandas kvartalis 273,5 miljonit eurot, mis on samal tasemel eelmise aasta kolmanda kvartaliga. Kontserni kolmanda kvartali auditeerimata kulumieelne ärikasum oli 67,1 miljonit eurot, eelmise aasta samal perioodil 76,8 miljonit eurot ja auditeerimata puhaskasum oli 42,8 miljonit eurot, eelmise aasta samal perioodil 45,2 miljonit eurot.

Kolmandas kvartalis kasvas nii Eesti–Soome kui ka Soome–Rootsi laevaliini müügitulu, vastavalt 7% ja 0,9% võrra.

Transporditud kaubaveoühikute arv kasvas kolmandas kvartalis 5,2% võrra. Soome–Rootsi laevaliinide kolmanda kvartali segmendi kasum oli veidi madalam seoses suuremate turustus- ja tegevuskuludega.

Laevaliinidel positiivsed arengud

Lisaks eelnevale jätkus Eesti–Rootsi ja Läti–Rootsi liini positiivne areng, liinide müügitulu kasv tuli peamiselt suuremast pileti- ja pardamüügist. Eesti–Rootsi laevaliini müügitulu kasvas 2,5% võrra ja segmendi kasum suurenes 10,9% võrra, Läti–Rootsi laevaliini müügitulu kasvas 3,2% võrra.

Kolmandas kvartalis suurenes kontserni piletimüügi tulu 5,4% ehk 4,3 miljoni euro ning restoranide ja poodide müügitulu 4,0% ehk 5,7 miljoni euro võrra võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

Kasum vähenes

Kontserni kolmanda kvartali brutokasum vähenes võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 8 miljoni euro võrra ja oli 76,8 miljonit eurot, kulumieelne ärikasum vähenes 9,7 miljoni euro võrra ja oli 67,1 miljonit eurot.

Kolmanda kvartali kasumlikkust mõjutasid väiksem laevade prahtimise müügitulu, suuremad turunduskulud, kiirlaeva Superstar prahtimise kulu ja suuremad laevade opereerimise kulud.

Kontserni netovõlg vähenes kolmandas kvartalis 8,3 miljoni euro võrra ja oli kokku 457,9 miljonit eurot, netovõla ja maksueelse tulu suhe oli kolmanda kvartali lõpu seisuga 3,1.

Kontserni auditeerimata puhaskasum oli 2016. majandusaasta kolmandas kvartalis 42,8 miljonit eurot ehk 0,064 eurot aktsia kohta, eelmise aasta sama perioodi puhaskasum oli 45,2 miljonit eurot ehk 0,067 eurot aktsia kohta.

Kontserni kogulikviidsus – raha ja kasutamata krediidilimiidid – oli kolmanda kvartali lõpus 116,3 miljonit eurot, mis hõlmab 88,8 miljonit eurot raha ja 27,5 miljonit eurot kasutamata krediidilimiite, tagades tugeva finantspositsiooni jätkusuutlikuks opereerimiseks.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077