14. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konkurendid kahtlevad uue pakiveoteenuse hinnarevolutsioonis

Uus pakiveoteenuse keskkond lubab pakkide välismaale saatmisel kuni 80% soodsamaid hindu võrreldes Omniva ja SmartPOSTiga.
Uue pakiäriteenuse kontseptsiooniga alustav Parcelfellows lubab Eestist välismaale pakisaatmise muuta kuni 80% odavamaks. Eesti suuremad pakivedajad Omniva ja Itella SmartPOST suhtuvad hinnalubadusse skeptiliselt ja kinnitavad, et nende hinnakirjad jäävad muutumatuks.

Parcelfellows teatas, et tema teenus võimaldab väikepakke lähetada enamus välisriikidesse Omniva ja Itella SmartPOSTi teenustega võrreldes 30-80% soodsamalt. Pakkide saatmine on võimalik 89 riiki.

„Täna on turul domineerivate kullerfirmade teenused välisriikidesse pakkide saatmisel põhjendamatult kallid, eriti kui pakimaht on väike,“ ütles Parcelfellowsi omanik ja tegevjuht Alar Ehandi. Ta väitis, et tänu Parcelfellowsi ärimudeli innovatsioonile ja IT-lahendustele suudetakse pakuda head hinda ka ühe paki saatjale. Ta tõi näite, et 2-kilone pak Saksamaale saadetakse hinnaga 10,44 eurot. Samas Omnival on vastava teenuse hind 15,76 eurot (51% kallim) ja Itella SmartPOSTil 18,63 eurot (78% kallim).

Parcelfellows kasutab teenuse pakkumisel juba toimivate kullerfirmade logistikat ning transpordilahendusi. Näiteks Euroopa Liidu riikidesse paki saatmisel tuleb esmalt tellimus vormistada parcelfellows.com veebikeskkonnas ning toimetada pakk seejärel lähimasse Omniva pakiautomaati. Sealt jõuab pakk Parcelfellowsi Tallinna kesklattu, kust see toimetatakse saajale rahvusvaheliste kullerfirmade (DHL, Asendia või Matkahuolto) vahendusel 6-8 tööpäevaga kohale (Soome 2 - 4 tööpäevaga). Väljapoole Euroopa Liitu paki saatmiseks kulub 10 – 14 tööpäeva.

Konkurendid skeptilised

Konkurendid suhtuvad skeptiliselt Parcelfellowsi lubadusse muuta välismaale pakisaatmine praegusest hindadest kuni 80% soodsamaks. Omniva pakiäri valdkonna juht Sten Argos ütles, et pakiveoturul tegutsemine pole sugugi lihtne, sest turuliidrid on pikalt tegutsenud ettevõtted, kes samuti jälgivad turunõudlust ja arendavad kiiresti oma teenuseid edasi. „Kuna klientidel on ootus soodsamale teenuse hinnale, arendame ka Omnivas pidevalt erinevaid alternatiivseid lahendusi, kuidas saaksime mugavamat ja soodsamat teenust pakkuda. Kusjuures mitmete pakkide puhul on Ominva pakiteenused hetkel turul soodsaimad ning on raske uskuda, et keegi suudab hindu koguni 80% alandada,“ rääkis Argos. Tema kinnitusel Omnival praegu massilist hindade ülevaatamist plaanis ei ole, kuigi olukorda turul jälgitakse ja analüüsitakse pidevalt. Samas oli ta kindel, et Omniva pakub juba täna suurematele pakisaatjatele väga konkurentsivõimelisi hindu.

Sama meelt oli viimaseid nädalaid ametis olev Itella SmartPOsti tegevjuht Risto Eelmaa. „Pakiäri kasumlikkus on üldiselt väga madal. Kuivõrd oma teavituses mainib Parcelfellows partneritena traditsioonilisi logistikaettevõtteid, siis ei ole sellised hinnaerinevused kuigi reaalsed,“ selgitas ta.

Eelmaa juhtis tähelepanu, et Eestist välismaale liikuv pakivoog on marginaalne võrreldes Eestisse saabuvaga. Ta lisas, et SmartPOSTi hinnad on igati konkurentsivõimelised ning nende korrigeerimiseks hetkel vajadus puudub.

 

Sihikul väikeettevõtted ja eraisikud

Ehandi tunnistas, et neil ei ole täpselt teada Eestist välismaale saadetavate pakkide turu mahtu. Olulise mahu sellest turust võtavad tema sõnul suure mahuga saatjad, Parcelfellowsi peamine sihtrühm on väiksem e-pood, väikese ja keskmise suurusega ettevõtted ja eraisik. „Ei julge pakkuda nende turuosa ega pakkide arvu suurust,“ kostis ta. Kuid ta lisas, et sihtrühma arvestades võiks Parcelfellowsi aasta jooksul Eestis saavutatav maht olla paar tuhat pakki kuus.

Välismaalt Eestisse paki saatmise teenust Parcelfellows esialgu ei paku. „Vastassuunalise teenuse saame käivitada riik-riigilt, kui kusagil riigis tekib piisavalt suure pakimahuga kliente. Tehniliselt suudaksime praegu käivitada vastassuunalise teenuse ainult Soomest,“ lausus ta.

Alar Ehandi on varasemalt tuntud aastatel 2000 – 2004 Vaata Maailma Sihtasutuse tegevjuhina. Sihtasutus korraldas ca 100 000 inimesele tasuta arvuti- ja internetiõppe kursusi, tõi turule e-kooli ning esimese digiallkirjastamise tarkvara.

Autor: Tanel Raig, logistikauudised.ee toimetaja

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077