Autor: Rivo Sarapik • 15. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasahhid: üle Atlandi võiks lennata läbi Tallinna

Kasahstan soovib koos Hiina ja Venemaaga taaselustada ajaloolise siiditee, mille ots ulatuks Kasahstani transpordiministri Abelgazy Kussainovi sõnul Eestini. Riik plaanib lähiajal otselendu Tallinnaga ning soovitab siit kaudu ka üle Atlandi lennata.

Kasahstani naaberriik Usbekistanist saab täna juba üle ookeani lennata, lennuliini Tashkent-Riia-New York opereerib seitsmendat aastats Uzbekistan Airways.

Esmaspäeval Kasahstanis toimunud kohtumisel ütles Kussainov Eesti majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsile, et hiinlased on oma kuuerajalise, pea 3000 kilomeetrit pika kiirteega juba lõpule jõudmas, Kasahstan ja Venemaa on oma tee-ehitusega suhteliselt algusjärgus. Samas loodavad nad aga lähema 2-3 aastaga oma osa valmis ehitada, vahendas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Kiirtee põhjapoolseimaks punktiks on planeeritud Sankt Peterburg ja Euroopa Liitu siseneks kiirtee oma põhjapoolses otsas Kussainovi sõnul just Eesti kaudu.

Kohtumisel tõdesid osapooled, et senine kahe riigi koostöö transpordi ja logistika vallas on olnud edukas, aga võimalusi on oluliselt enamaks. Kasahstan kuulumine tolliliitu koos Valgevene ja Venemaaga võimaldab Kasahstani transpordiministri sõnul senisest märksa kiiremaid ja mahukamaid kaubavedusid läbi Eesti süvasadamate.

Huvipakkuv on ka Kasahstani koostöö Eesti Mereakadeemiaga. Kasahhid plaanivad Kaspia meres  alustada nafta puurimisega ja vajavad seetõttu kvalifitseeritud meremehi, kes suudaksid teenindada naftatankereid ja puurtorne. Eesti Mereakadeemia on ette valmistamas sobivaid venekeelseid õppeprogramme ja valmistub vastu võtma tudengeid Kasahstanist.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077