Autor: Rivo Sarapik • 8. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kütusemüüja võib 100 000eurosest tagatisest pääseda

Eeskujulikult maksekäitunud kütusemüüja võib taotleda 100 000 eurose tagatise vähendamist, otsustas Riigikogu rahanduskomisjon täna. Kütuse müüjale kütuse tarbimisse lubamisel aga seatakse miljoni eurone tagatis.

Rahanduskomisjoni otsustas oma tänasel istungil täiendada vedelkütuse seaduse ning sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu (895 SE) muudatusega, mille eesmärk on veelgi täpsustada ja täiendada kriteeriume, millest maksu- ja tolliamet hakkab kütuse müüjatele tagatiste määramisel lähtuma.

Muudetud kujul näeb eelnõu kütuse müüjale ette tagatise kütuse tarbimisse lubamisel üks miljon eurot ja juba tarbimisse lubatud kütuse puhul 100 000 eurot. Kui eelnõu kohaselt oli maksu- ja tolliametil õigus riski hindamisele tuginedes nõuda kütuse müüjalt tagatise suurendamist, siis muudatusega lisatakse võimalus laitmatult tegutsenud ettevõtetele ka tagatist vähendada.

”Muudatusega tuleme vastu väiketanklatele, võimaldades maksu- ja tolliametil oluliselt vähendada ausa maksumaksjana tegutsenud väiketanklate tagatist. Süsteem peab olema tõhus maksupettustega võitlemiseks, aga ei tohi muutuda liigselt koormavaks ausatele maksumaksjatele,” ütles rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas.

Kuna kütuse tarbimisse lubamisel tuleb tasuda käibemaks kogu kütuse maksumuselt (teistes etappides tuleb seda teha vaid kütuse lisandunud väärtuselt), on kütuse tarbimisse lubamisel riigile tekkiv võimalik kahju kõige suurem. Seetõttu rakendub kütuse tarbimisse lubamisel kütuse müüjale oluliselt suurem tagatis ning selle  vähendamise võimalus tekib alles alates 2013. aastast.

Nimetatud tagatised ei laiene kütuse müüjaile, kes käitlevad üksnes lennukikütuseid või vedelgaasi.

Muudatused jõustuvad eelnõu kohaselt 1. aprillil 2011. Enne seda majandustegevuse registris vedelkütuse seaduse alusel tehtud registreeringud kehtivad kuni 2011. aasta 31. maini.

Eelnõu on Riigikogu täiskogus teisel lugemisel 17. veebruaril ja lõpphääletusel 22. veebruaril.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077