Autor: Siim Sultson • 15. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaljurand: trend tõusujoones on kindel

AS Tallinna Sadam juhatuse esimees Ain Kaljurand pidas 25%-st jaanuari kaubakasvu erakordseks, kuid tõusutrendi jätku kindlustavaks.

"Jaanuari 25%-ne kaubamahtude kasv  tulenes paljuski, sellest, et sadamast tehti siis kolme suure laevaga söe väljavedu," selgitas ta kosutavalt kõlava jaanuari kaubamahu kasvunumbri kujunemist. Ehk teisisõnu oleks ilma nende laevadeta tulnud ka kasv, kuid mõneti väiksem. Samas, loomulikult, tuleb selliseid sesoonseid kokkulangemisi mahtude paisumise osas hiljemgi

"Kuid kaubamahtude trend on tõusujoones - see on kindel," teatas Kaljurand vaoshoitud enesekindlusega.

Milles põhjus, kuidas jõuti selliste tulemusteni?

"Meie eelised - hea navigatsioon, sügav sadam - hakkasid taas mõjule saama," loetles Kaljurand üles vaid mõned põhjused. Lisaks muidugi ka, hoolimata majanduskriisist, tehtav pidev sadama arendustöö. Samas on veel vaja tema sõnul ka jääolud ja nendega hakkama saamine pöörata enese kasuks.

Milliseks võib kujuneda veebruari ja järgnevateki kuude kaubamahtude areng?

"Raske öelda...., ma ei usu, et see kasv saab olema 25%, see näitaja on tingitud ikka erioluorrast, kuid tõus jätkub," vaagis ta mõtlikult tuleviku arenguid.

Võrdluseks: lätlaste jaanuari kaubaveomahtude muutus 2009. ja 2010. aasta jaanuaride võrdluses polnud kaugeltki nii hea. Otse vastupidi, Läti suursadamad Riia, Ventspilsi ja Liepaja pidid kambapeale vastu võtma hoopis 10,4%-lise languse. Riia Sadam kaotas kaubamahtu 15,6% ja  Ventspilsi Sadam kaotas 10%. Vaid Ventspilsi Sadam, mis suuruselt Tallinna ja kahe eelmise kodumaise liigikaaslase kõrval on väikseim, saavutas kaubavoo kasvuks 24,6%.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077