Autor: Silvia Viidik • 28. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nafta hind kukub järgmisel aastal veidi

Toornafta hind saab järgmisel aastal olema keskmiselt 75 dollarit barrelist, mis on pisut vähem tänasest 78-dollarilisest seisust.

Maailma sinistes vetes ujub 168 supertankerit, mis on pilgeni täis tuubitud naftat või naftasaadusi.

Järgmise aasta esimesel poolel laevad nad maha umbes 26 protsenti oma lastist, millega suruvad supertankerite rendihinnad alla 25 protsendi jagu, kirjutab Bloomberg.

Hiiglaslike tankerite rendihinnad võivad järgmisel aastal langeda 30 000 dollarini päevas praeguselt 40 212 dollarilt päevas, prognoosivad Bloombergi poolt jälgitavad analüütikud. See jääb allapoole piirist, mida näiteks suurim supertankerite operaator, Frontline, peab enda nullkasumi punktiks.

Tulevikulepingutelt kasu ihkavad energiamaaklerid rentisid sel aastal rekordiliselt supertankereid ning on pannud umbes pooled neist loksuma Euroopa vetesse. Kui rivistada kõik 168 tankerit üksteise järele, saaks umbes 26 miili (peaaegu 42 km) pikkuse rivi. Merel on oma kasutusjärge ootamas piisavalt naftat, et varustada kõik Euroopa Liidu riigid enam kui kolmeks aastaks. Nende summeeritud kandevõime on 23,8 miljonit tonni, mis ületab 1981. aasta rekordi, mil Jaapani rafineerijad kasutasid supertankereid 19,5 miljoni tonnise kandevõimega.

Rekordiline kasutus lõi sel aastal üles ka tankerite rendihinnad, millele aitasid veel kaasa OPECi otsused nafta müüki vähendada.

Ladustatud naftaga kauplemine on kasumilik seni, kuni energialepingute preemia ületab laeva rendi, kindlustuse ja finantseerimiskulud. Aasta tagasi oli preemia energialepingute vahel 23 protsenti, nüüd on vaid 4. "Kui tankerite rendihinnad lähevad üles, püüavad kõik neist lahti saada," rääkis Tufton Oceanic uurimisüksuse direktor Andreas Vergottis Bloombergile.

Uudisteagentuuri hinnangul kukuvad naftavarud tankerites aasta esimesel poolel 40 miljoni barrelini ja teisel poolel 19 miljoni barrelini praeguselt 50 miljonilt barrelilt. Naftasaaduste varud kukuvad 69 miljoni barrelini esimesel kuuel kuul ja 29 miljoni barrelini aasta teisel poolel.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077