Autor: Rivo Sarapik • 29. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Investor Toomas ostis Vopaki aktsiat

Investor Toomas ostis Amsterdami börsilt sada Hollandi nafta ja kemikaalide lao- ja logistikafirma Royal Vopak aktsiat. Kinnitatud staatusega tehingule näidati hinnaks 35,085 eurot. Tehingu teenustasuks on 14,06 eurot.

Tegemist on suhteliselt stabiilse globaalse laieneva infrastruktuuri äriga. Ettevõte hoiab vaid kundede tooteid, omamata ise laovarusid ehk ei võta vedelike hinnariski. Ettevõtte kundedeks on näiteks Shell, BP, Exxon Mobil, BASF. Äri ja aktsia peaksid olema stabiilsemad, kui naftakompaniide või kütust vedavate laevakompaniide omad, kommenteeris Äripäeva börsitoimetaja Romet Kreek.

Ettevõte ei kurda äri viletsuse üle. Kuigi ettevõte lisas laomahte, on täituvus sellega kaasas käinud. Kui eelmise aasta lõpus oli ettevõttel 27,1 miljonit kuupmeetrit hoiuruumi, siis esimese kvartali lõpus 27,4 miljonit. Täituvus oli 95 protsenti. Ehk mistahes on nafta või kemikaalide hinnad või kas Lääs on depressioonis või mitte – tarbimine on ikka suhteliselt stabiilne.

Aprillis taaskinnitas ettevõte selle aasta EBITDA kasumiprognoosi, milleks on 450 miljonit eurot (erakorraliste tulude-kuludeta). See tähendaks viieprotsendist kasvu.

Royal Vopaki aktsia hind on aastaga langenud 17 protsenti. Ettevõttel on halb komme lubada dividendide eest täiendavalt aktsiaid osta (kes eelistab raha, selle osalus läheb lahjemaks). Sellel keskmise turuväärtusega ettevõtte hinnalipikuks on 2,2 miljardit eurot. Hinna-kasumi suhteks on 11,2. Ettevõtte omakapitali tootluseks oli 24 protsenti.

Hollandi ettevõte tegutseb loomulikult ka Eestis. Esimeses kvartalis osteti Tallinnas 50% naftahoidlast, mille maht on 111 000 kuupmeetrit.

Investor Toomas on Äripäeva välja mõeldud tegelane, kelle käsutusse anti 2002. aasta alguses investeerimiseks miljon krooni reaalset raha.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077