Autor: Mariliis Pinn • 29. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laopindade turul sisuliselt müüki ei toimu

Lao- ja tootmispindade müügipakkumiste arv on viimase poolaasta jooksul kasvanud. Samas müügitehinguid sisuliselt ei toimu.

Suurem osa objekte pakutakse üheaegselt müügiks kui ka üürile, kirjutas 1Partner Kinnisvara oma turu ülevaates. Märkimisväärselt on suurenenud vahe müüjate küsitava hinna ja ostjate ootuste vahel. Likviidsus on langenud eeskätt suuremate hoonete (alates 1 000 m²) puhul.

Langenud on ka üüriturg, sest ettevõtjatel puudub vajadus laieneda. Turul on pakkumisel 0-hinnaga objekte, mis ootavad ostjate/üürnike pakkumisi. Sisuliselt määrab ostja/üürnik tehinguhinna.

Hoonestamata äri-/ tootmismaade turg on ärikinnisvara sektoris langenud enim. Põhjuseks suur "laoseis". Pakkumine on suur, kuid nõudlus puudub. 2008. aastal alustatud või ehitusjärgus olnud arendusprojektid on "külmutatud". Keskmine kruntide hinnatase, mis oli veel 2007. aasta lõpus 700-900 kr/m² on langenud alla 400 kr/m².

Finantskriisist, langenud sisetarbimisest ja eksportturgude äralangemisest tingitult ei ole olulist elavnemist äripindade turul oodata enne 2011. aastat. Müügi- ja üürihindade dikteerijaks jäävad pikemaks ajaks ostja/üürnikud. Kruntide müügihinnad langevad veelgi, sest nõudluse kasvu lähiaastail oodata ei ole ja juba müügis olevate ning külmutatud projektide realiseerimine võtab aastaid.

Kõige suurema languse on kinnisvarainvesteeringute puhul läbi teinud arenduseks sobilike kruntide turg. Kunagisest väärtusest, mis küündis kümnete miljonite kroonideni on tänaseks järel mõned miljonid. Kuna ostjatele pangad laenuraha ei väljasta, siis omakapitali toel tehakse ostutehinguid vaid nn võileivahinnaga võrreldaval tasemel.

Keeruline on raha kaasamine ka rahavooge tootvatesse objektidesse. Tänased hea tootlusega tehingud ei pruugi samaks jääda ka tulevikus, kuna on surve üüride alanemiseks, tõusevad vakantsid ning uusi üürnikke leidub oluliselt odavamal tasemel kui senine üüritase.

Vaba rahaga turul opereerijaid on ka tänasel päeval. Seni osturallit ei korraldata kuni majanduse seis paraneb ning tunnetatakse kinnisvaraturu põhja. 1Partner Kinnisvara praktika kohaselt ollakse nõus sundseisus müüjate varasid ostma vaid tühiste summade eest.

Pankade hapude laenude portfelli jäänud maatükid, mille tagatisel on antud suuri laenusummasid, ei pruugi turule jõuda, sest pankadel ei ole mõtet nii suuri kahjumeid sisse võtta. Krundid jäetakse pankade bilanssi paremaid aegu ootama ja enne müüki viiakse vajadusel lõpuni detailplaneeringud.

Ostjate huvi puudumisel ja kehvast majandusolukorrast tulenevalt jätkavad arendusprojektide hinnad langemist. Paljud projektid jäävad aastateks pankade bilanssi väärtust koguma.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077