Autor: Mariliis Pinn • 5. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta logistikategu oli Magnumi keskus

Konkursi Aasta Logistikategu 2008 võitja on Magnum Logistics, kes rajas logistikakeskuse.

Žürii esimees ajakirjanik Tanel Raig sõnas auhinda üle andes, et viimane aasta on logistikaprojektidele soodne olnud, sest firmad on sunnitud mõtlema efektiivsusele.

Võrselt head olid Rakvere lihakombinaat ja „Teeme ära“ logistikameeskond, kes oli ka publikulemmik.

Konkursi Aasta Logistikategu reglement näeb ette suure auhinna ning kahe võrdse kaaluga auhinnakarika väljaandmise. Seega teist ja kolmandat kohta ei eristata. Varasematel aastatel on Suure Auhinna pälvinud A Le Coq, Lextrans/ Autologistika, Sillamäe Sadam, DFDS Transport (praegune DSV), Schenker ja Telema.

Magnum Logistics rajas innovaatilise logistikakeskuse

Magnum Logisticsi moodsa logistikakeskuse rajamise põhieesmärgid oli tõsta automatiseeritud protsessiga ettevõtte efektiivsust, koondada ühte tegevuskohta kolm ladu ja saada üle ruumikitsikusest. 2008 kevadel avatud logistikakeskus on Kesk- ja Ida-Euroopa moodsaim. Traditsiooniliste laotehnoloogiate kõrval on kasutuses laoautomaadid. Automatiseeritud on kauba paigutamine riiulitele, noppekohtade täitmine, komplekteerimiskastide liikumine noppe jaamadesse ja väljastusse, sorteerimine kaubaringidele, arvete ja aadresslipikute lisamine, kaanetamine ja rihmatamine. Kasutusele võetud laohaldustarkvara katab kõik toimingud ning on integreeritud põhiinfosüsteemidega. Kõik kaubatuvastamised tehakse vöötkooditehnika abil. Muudatustega saavutati laopersonali vähenemine 20% võrra, protsesside täiustamine võimaldab ka edaspidiseid vähendamisi. Automatiseeritumad noppejaamad on kaheksa korda tõhusamad traditsioonilisest noppest. Kantav raadioühendusega vöötkooditehnika minimiseerib veavõimalused ja lisab mobiilsust.

Rakvere Lihakombinaadis paranes valmistoodangulao töö tõhusus

ASi Rakvere Lihakombinaat eesmärk oli tõsta valmistoodangulao tööprotsesside tõhusust, tagada tarnekindlus ja vähendada kliendipretensioone. Eesmärg i täitmiseks juurutati skannersüsteem, mis haldab logistilist ahelat tootmise vastuvõtust kuni kaupade väljastamiseni. Skannersüsteem tagab kaupade vastuvõtmise tootmisest, kaupade aktiiv- või passiivpesade haldamise, komplekteerimise ja komplekteerimistööde juhtimise, tõstukitööde juhtimise, laoaruandluse. Projekti maksumus oli 2 miljonit krooni. Tulemuseks jaotusautode hilinemised väljumisel puuduvad, aastas hoitakse kokku 22 000 töötundi, tootlikkus on tõusnud 25%, kliendipretensioonid on vähenenud 20%, tööjõukulu vähenes 12%, lao süül tekkinud toodangu praagi osakaal on vähenenud ligi 20%. 

Teeme Ära 2008 lahendas keeruka logistilise mõistatuse

Teeme Ära 2008 käigus tuli lahendada ainulaadne ja kordumatu logistiline mõistatus – juhtida 50 00 inimest ja 10 000 tonni prügi. Seda kõike ühe päeva jooksul ja piiratud ressurssidega. Prügikaardistamise käigus selgus, et Eestis on 10 500 illegaalset prügimäge, mis kõik asuvad täiesti kaootiliselt üle riigi laiali, raskesti ligipääsetavates kohtades. Aktsioonist osavõtvate inimeste arv ei olnud teada. Autode ja konteinerite arv ning võimsus olid rangelt piiratud. Prügi maht oli hinnanguline. 10 500 prügikohta pidid jõudma seitsmesse lõppsihtkohta. Iga prügihunniku juurde suunati nii palju inimesi, treilereid ja kaubikuid, kui oleks tarvis olnud selle hunniku likvideerimiseks. Eriti suured hunnikud likvideeriti eelkoristuse käigus. Prügi toodi metsast välja suurte teede äärde – moodustati lipujaamad (prügi suuremad kogumiskohad) – nende arvu (107) ja asukoha logistiliseks määramiseks kirjutati logistikatarkvara. Pandi paika lihtsad põhimõtted, mille alusel onlineinfo järgi  töid planeerida- eelistatum on pressauto, enne kaugemad sihtkohad, siis lähemad lipujaamad, vedada ajutistesse ladestuskohtadesse. Tulemus oli, et koristuspäeval veeti teede äärde ligikaudu 7000 tonni prügi. Esimesel päeval  veeti ära ligi 50% koristatud mahust, järgmisel päeval ligi 30% ja viimase 20% likvideerimiseks läks aega mai lõpuni. Sorteerimine käib siiani.

Aasta 2008 logistikateo finalistid olid:

Magnum Logistics rajas logistikakeskuseDPD Eesti võttis kasutusele käsiskanneridFazer Eesti tõstis veoringide efektiivsustDHL Estonia avas logistikakeskuseSmartPOSTil iseteeninduslik pakiterminalNavirec optimeeris Skorpion Julgestusteenistuse üksuste liikumistOnninen lõi paberivaba komplekteerimiseRakvere Lihakombinaadis paranes lao tööPäästeamet integreeris transpordi taaraTeeme Ära 2008 lahendas logistilise mõistatuse

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077