Autor: Tõnu Tramm • 28. november 2023

Aasta logistikategu 2023 on Waybilleri digitaalne tarneahel viljakasvatajatele!

28. novembril toimunud Logistika Aastakonverentsil kuulutati välja Aasta Logistikategu 2023, milleks osutus Waybilleri digitaalne tarneahel teraviljakasvatajatele. Aasta Innovatsiooni preemia sai Magnetic MRO tehisintellektil baseeruv ostujuhtimine ning Aasta Suunanäitaja preemia Tango e-poodide pakendite ringlussüsteem.
Ringo Eco juht Janek Balõnski, Smartpost Itella Baltikumi turundusjuht Annika Parm, Waybilleri partner ja tiimiijuht Külli Kerem ning Magnetic Group´i tarneahelajuht Kaire Kalve Logistika Aastakonverentsil auihindu vastu võtmas.
Foto: Raul Mee

Waybilleri digitaalset tarneahelat viljakasvatajatele pidasid aasta logistikateo vääriliseks nii žürii, kui logistikauudised.ee lugejad, kellest koguni 58,2% hääletasid just selle teo poolt.

Žürii esimees, tarneahelaühingu PROLOG esimees Tõnis Hintsov nentis auhinda üle andes, et Waybilleri tegu vääris tähelepanu eeskätt seetõttu, et see on reaalselt toimiv lahendus, mis puudutab sisuliselt kogu põllumajandussektorit.

"Ühest koostööprojektist Jahvataja OÜga on välja kasvanud süsteem, mis võimaldab tulevikuperspektiivis liidestada mistahes erinevaid andmeid, alates väetamis- ja külvikogustest kuni ilmaprognoosideni välja. Rääkimata laoseisu, müügi ja transpordi digitaliseerimisest. Selline süsteem võimaldab sisuliselt kõikidel põllumajandusettevõtetel rakendada seda täpselt vastavalt oma spetsiifikale," nentis Hintsov.

Aasta Innovatsiooniteo preemia pälvis Magnetic MRO tehisntellektil baseeruv ostujuhtimise süsteem ing Aasta Suunanäitaja auhind anti Itella Estonia ja Ringo Eco ellu kutsutud Tango e-poodide pakendite ringlussüsteem. Ehkki viimase näol on tegemist pilootprojektiga, et testida tarbijate valmisolekut korduvkasutavate pakendite kasutamiseks, on see ilmselgelt e-kaubanduse tulevikusuund.

Tänavusele Aasta Logistikategu 2023 konkursile esitasid ettevõtted, logistikauudiste lugejad ja žüriiliikmed kaheksa kandidaati, mille seast valis logistikaajakirjanikest ja Tarneahelaühing PROLOG esindajatest koosnev viieliikmeline žürii välja kolm finalisti.

Märksõnadeks valiku tegemisel oli konkursi žüriil logistikateo originaalsus ja teisalt kõlapind, ehk kuidas ühiskond ja ettevõtluskeskkond tervikuna sellest kas otseselt või kaudselt kasu saab.

Ka Logistikauudised.ee lugejad said kahe nädala jooksul anda oma eelistuse: 58,2 % hääletanutest andis hääle Waybillerile, 34,2% Magnetic MROle ja 7,2% Tangole. Kõikide hääletanute vahel loositi välja logistikauudised.ee aastatellimus, tehisintellektist fortuuna otsusel saab selle Silja Kerner. Toimetus võtab võitjaga ühendust!

Aasta Logistikategu 2023: Waybilleri digitaalne tarneahel viljakasvatajatele

Aasta Logistikateo auhinna võttis vastu Waybilleri partner ja tiimiijuht Külli Kerem.
Foto: Raul Mee

Algsest eesmärgist muuta teraviljakasvatusega tegeleva ettevõtte Jahvataja viljavedu Kevilisse paberivabaks, kasvas välja laialdane pilvepõhine digiplatvorm, kuhu on integreeritud kogu ettevõtte laomajandus, põllupõhine mahuarvestus ning kõikide koormate kaalumine, mis annavad reaalajas infot nii raamatupidamisele arvete esitamiseks kui agronoomile saagikuse analüüsimiseks.

Tulevikuperspektiivis on süsteemiga võimalik liidestada ilmastikuandmeid, väetamis- ja külvikoguseid liidestamist ja palju muud. Sellise süsteemi välja töötamine võimaldab sisuliselt kõikidel põllumajandusettevõtetel rakendada seda süsteemi vastavalt oma spetsiifikale. Näiteks on Eestis Waybilleri külge liidestatud juba üle 100 kaalusüsteemi ja mitmeid erinevaid majandustarkvarasid.

Žürii hinnangul on see hea näide sellest, kuidas ühest koostööprojektist alguse saanud ideest on välja kasvanud platvorm, millest on võimalik kasu saada kogu Eesti põllumajandussektoril.

Aasta Innovatsioon: Magnetic MRO tehisintellektil baseeruv ostujuhtimine

Magnetic Group´i tarneahelajuht Kaire Kalve Aasta Logistikateo žürii esimehelt Tõnis Hintsovilt auihinda vastu võtmas.
Foto: Raul Mee

Magnetic MRO koostöös Skyselectiga alustas oma logistikas revolutsiooni läbiviimist AI-ga juhitava ostusüsteemiga. Aastatepikkuste varude täiendamise tavadele rajatud tööriist kasutab ajaloolist nõudlust ja materjali kättesaadavust käsitlevaid andmeid. Integreeritud Magnetic ERP-süsteemi on see automatiseeritud AI ostulahendus vähendanud ostujuhtimisele kuluvat aega 7 päevast 5 päevani ning eesmärk on jõuda 4 päevani.

Süsteem kontrollib autonoomselt kõigi heakskiidetud globaalsete tarnijate varusid vastavalt seatud kriteeriumidele nagu hind, saadavus ja konsolideerimisreeglid ning hangib osad ilma probleemideta. Lisaks aitab optimeeritud tellimine vähendada materjalikulusid 5-10%. Süsteemi eelisteks on kiirem ostmine, kuluefektiivsus ja võimalus ostujuhtidel keskenduda keerukamatele ülesannetele.

Hiljutise lennukite hooldusprotsessi käigus töötles AI vähem kui 30 minutiga 65% osade tellimusi. Märkimisväärne on ka see, et 72% osadest valmistati automaatselt tellimuste jaoks ette ning need vajavad üksnes heakskiitu inimese poolt.

Ehkki tegemist on ühe ettevõtte siselogistika tõhustamisega, on see žürii hinnangul heaks eeskujuks kõikidele teistele suurematele ettevõtetele, kuidas oma ostujuhtimist automatiseerida.

Aasta Suunanäitaja: Tango e-poodide pakendite ringlussüsteem

Itella Estonia ja Ringo Eco esitlesid tänavu uudset e-kaubanduse pakendite ringlussüsteemi, mille eesmärgiks on vähendada e-poodidest ostmisel tekkivate ühekordsete pakendijäätmete hulka. Süsteemiga liitunud e-kaupluste klientidel tekkis selle läbi võimalus tellida oma kaupa korduvkasutatavas pakendis ja saada pakendi tagastamise järel pandiraha tagasi.

E-kaubanduse pakendite ringlussüsteem kannab nime Tango ja selle algatajad ning edasiarendajad on Eesti üht suuremat pakiautomaatide võrgustikku Smartpost haldav logistikafirma Itella Estonia ja roheidufirma Ringo Eco, mis on edukalt käivitanud sarnase tagastussüsteemi korduvkasutavate toidunõude valdkonnas.

Pilootfaasis paigaldati Tango tagastuskastid 15 Itella Smartposti pakiautomaadi juurde üle Eesti, eesmärgiks on laiendada tagastuskastide võrgustikku kõigi 257 Smartposti pakiautomaadi kõrvale.

Žürii hinnangul on see keskkonna seisukohast vägagi tänuväärt ettevõtmine, mis puudutab pea kõiki eestlasi ja on suur samm e-kaubanduses vohava pakendiprobleemi vähendamise suunas.

Lisaks finaali pääsenutele esitati tänavusele konkursile veel järgmised logistikateod:

Ridango globaalne edu - Londonis toimunud ühistranspordifoorumil Transport Ticketing Global kuulutati Eesti firma Ridango parimaks piletisüsteemi ja kontaktivaba makse arendajaks maailmas.

HHLA TK Estonia terminalis kasutusele võetud uus ro-ro laevade topeltramp, mis kiirendas oluliselt sõidukite peale ja maha laadimist ning võimaldas käivitada ühe lisareisi päevas.

MyDello korraldatud Solaride päikeseauto transport Austraaliasse ja tagasi.

Makita uus Skandinaavia keskladu ja õppekeskus Saue vallas.

Alexela Paldiskisse rajatud LNG haalamiskai.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077