Autor: Logistikauudised.ee • 26. november 2020

Aasta logistikateo konkursi võitis Sixfold OÜ

26. novembril toimunud 22. Logistika Aastakonverentsil kuulutati välja Äripäeva logistikauudiste teemaveebi ja tarnealeühingu PROLOG koostöös valitud Aasta Logistikategu 2020 võitja, milleks sai Sixfold OÜ loodud reaalajas kaart Euroopa piiridel toimuvast. Sixfold sai enim hääli ka logistikauudised.ee lugejate hääletusel.
PROLOGi juhatuse liige Tõnis Hintsov andis auhinna üle Sixfoldi tootearendaja Marko Klopetsile, kes juhtis ka logistikateo preemia võitnud kaardirakenduse väljatöötamist.
Foto: Raul Mee, fotograaf

Kevadise koroonapuhangu alguspäevadel, mil Euroopa riigid teineteise järel omi piire sulgesid, tegi Eesti päritolu startup ettevõte Sixfold OÜ vaid loetud päevadega kaardirakenduse, mis näitab piirijärjekordi erinevate EL riikide piiripunktides ning annab autovedajatele ülevaate kui kaua aega ühel või teisel piiril tuleb oodata.

Kaardirakenduse võttis aktiivselt kasutusele ka Euroopa Komisjon ning varem peamiselt suurte Euroopa ettevõtete logistikapartneriks olnud Sixfold sai tuntuks üle kogu Euroopa iga veokijuhini välja. Tipphetkedel oli rakendusel kuni pool miljonit kasutajat.

Rakendus tekitas logistikateenuste pakkujatele ja logistikaosakondadele tõhusa kriisiolukordade lahendamise rakenduse. Reaalajas andmed võimaldavad neil teha kaubaveo osas faktipõhiseid, kiireid ja tõhusaid otsuseid. Vajadusel veod ümber suunata ning niigi napid ressursid vähemtähtsatelt vedudelt esmatähtsatele vedudele suunata ja ebaharilikest oludest hoolimata teenuse tase kõrgel hoida. Rakendus on nähtav SIIN!

Finaalis kokku kolm logistikategu

Lisaks Sixfoldile pääsesid lõppfinaali veel kaks tänavuse aasta logistikategu: digitaalne kaubatee Eestist Poolani ja Kose-Võõbu teelõik koos nutikate liikluskorraldusvahenditega. Lugejate hääletusel sai veenva enamuse hääli samuti Sixfold, kelle poolt hääletas 48,7% lugejatest. Üljäänud hääled jagunesid suhteliselt võrdselt digitaalse kaubatee ja Kose-Võõbu maanteeteelõigu vahel.

Digitaalne kaubatee Eestist Poolani - Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium

Digitaliseerimine on jätkuvalt üks peamisi väljakutseid maanteevedude logistikas. See avaldub väheses läbipaistvuses, rohkes paberimajanduses ja madala lisandväärtusega töökohtades. Kuigi ettevõtete tasandil on infosüsteemid loodud, siis hetkel puudub regulatsioon ja võimalused saadetiste info vahendamiseks erasektori ja riikide vahel.

Nüüd on Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi eestvedamisel digitaalne kaubatee Eestist Poolani saamas reaalsuseks. Protototüüp, mis võimaldab e-veoselehe andmete piiriülest vahetust veoettevõtete ja ametite vahel, on valmis ja edukalt katsetatud.

Ettevõtjal tuleb veoteave registreerida vaid ühekordselt ning seejärel on võimalik seda jagada elektrooniliselt äripartnerite või vajalike asutustega naaberriikides. Ametkonnad ei pea veose kontrollimiseks enam sõidukit peatama – e-veoselehe vaatamiseks piisab auto numbrimärgi süsteemi sisestamisest.

Kose-Võõbu teelõik koos nutikate liikluskorraldusvahenditega, Maanteeamet

Kose-Võõbu teelõik on suurim tee-ehitusprojekt taasiseseisvunud Eesti ajaloos. Selle käigus ehitati 24 km täiesti uus neljarajaline teelõik koos nutikate liikluskorraldusvahenditega. See on ka esimene teelõik Eestis, kus heade teeolude korral on lubatud sõita kuni 120 km/h. Samuti on uuel teelõigul kolm puhkekohta, kaks ökodukti ning loomade liikumist tuvastavad termokaamerad, mis automaatselt selles piirkonnas piirkiirust kahandavad.

Ehkki uus teelõik on alles esimene etapp Kose-Mäo teelõigu neljarajaliseks muutmiseks, muutis see juba nüüd Kesk- ja Lõuna-Eestist pealinna vahet sõitvate inimeste elu oluliselt. Vahemaa Tallinna ja Tartu vahel vähenes nii ajaliselt kui ka kilomeetritelt, kuid peamine on siiski inimeste turvalisuse oluline kasv.

Kokku tosin kandidaati:

Ace Logisticsi uus logistikakeskus

DFDSi uued laevad

Digitaalne kaubatee Eestist Poolani

Kaitsevahendite transport kriisi ajal

Kookoni nutilao lahendused

Kose-Võõbu teelõik koos nutikate liikluskorraldusvahenditega

Omniva uus sorteerimiskeskus Riias

Operaili sisenemine Soome turule

Rally Estonia 16 000 pealtvaataja liigutamine koroonatingimustes

Selveri kojuveoteenus, mis aasta lõpuks jõuab miljoni eestlaseni

Tallinki kriisiaegne päästeoperatsioon Saksamaalt

WOX kolimiskastide renditeenus

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077