Autor: Birjo Must • 12. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Iraagi konflikt pani nafta hinna rallima

Nafta hind kerkis täna maailmaturul kaheksa kuu kõrgeimale tasemele pärast seda, kui Iraagi mässulised võtsid kontrolli alla riigi põhjaosas asuva naftalinna Kirkuki ja liikusid lähemale pealinnale.

West Texas Intermediate (WTI) toornafta hind kerkis täna varahommikul New Yorgi börsil 1,5% võrra, 105,97 dollarini barreli eest. Viimane kord, mil nafta hind ületas 105 dollarit, oli mullu 19. septembril.

Londoni-põhise Brenti toornafta hind tõusis 2,1% võrra, 112,29 dollarini barreli eest. See on kõrgeim tase alates tänavu 3. märtsist. Märtsis tõusid naftahinnad pingete tõttu Ukrainas ja Venemaal, vahendas Marketwatch.

Naftahinnad tõusid märkimisväärselt kolmapäeval pärast seda, kui Maailmapank kärpis maailmamajanduse prognoosi. Pank langetas maailmamajanduse selle aasta kasvuprognoosi 3,2 protsendilt 2,8 protsendile. Eelmine prognoos tehti jaanuaris.

Iraagis jätkusid täna vägivallalained. Reutersi teatel on Iraagi kurdide väed võtnud täieliku kontrolli riigi põhjaosas asuva Kirkuki linna üle, kus pole enam kohal Iraagi vägesid. Iraagi ja Süüria islamimässulised (ISIS) olid eelnevalt haaranud juba kaks Iraagi põhja regiooni linna kahe päeva jooksul.

"Praeguseks on konflikt riigi põhjaosas, kuid tundub, et turgudel valitseb mure, et see võib laieneda lõunaosas asuvate tootmispiirkondadeni. Kuna Brenti toornafta hind on 24 tunni jooksul kerkinud juba umbes 2%," teatas JBC Energy.

CNNi teatel tegi ISISe kõneisik täna ka pöördumise, milles ähvardati enda kätesse haarata veelgi enam linnasid, kaasa arvatud Iraagi pealinna Bagdadi. Kõneisik Abu Mohammed al-Adnani teatas pöördumises rühmituse veebilehel, et lahing "laieneb Bagdadi ja Karbalasse. Nii et olge selleks valmis". CNNi teatel ei ole võimalik salvestise autentsust ega aega kindlaks teha.

Iraagi naftaminister Abdul Kareem Luaibi ütles eile, et ei usu vägivalla laienemist naftatootmispiirkondadesse riigi põhjaosas. Samal ajal ütles riigi välisminister Hoshyar Zebari, et riik seisab silmitsi tõsise ohuga.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077