Autor: Indrek Kald • 20. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn: parkimistasu tõus läheb bussijuhtide palkadeks

Tallinna 2014. aasta eelarve näeb ette parkimistasu tõusu kesklinna, südalinna, vanalinna ja Pirita tsoonis, saadav tulu suunatakse ühissõidukijuhtide töötasu suurendamiseks.

"Südalinna tsoonis ööpäevaringse tasulise parkimise kehtestamise eesmärgiks ei ole ainult rahaline väljund, vaid ennekõike liikluskorralduslik meede, eesmärgiga vähendada parkimiskoormust südalinna tsoonis," ütles abilinnapea Taavi Aas Raepressi teatel.

Südalinna tsoonis asuvad äri- ja meelelahutusärid, mis tingib suure parkimiskoormuse ning toob kaasa suure parkimiskohtade nõudluse. Südalinna tsooni parkimiskohtade hõivatus on 80-90% vahel, teatas linnavalitsus.

Oluliselt kasvab parkimine südalinna tsoonis pärast tasulise parkimisaja lõppu alates kella 19st, kui sõidukeid pargitakse kõnniteedele ja haljasaladele. Probleemseteks kohtadeks on Rävala pst, Mere pst, Solarise keskuse ümbrus ja G. Otsa tänav.

Ühe parkimiskoha tootlikkus südalinna tsoonis oli mullu ligi sada eurot kuus, tänavu on see tõusnud 140 eurole. Kehtestades südalinna tsoonis ööpäevaringse tasulise parkimise, tõuseks ühe parkimiskoha tootlikkus 200 euroni ning täiendav parkimistasu laekumine oleks 500 000 eurot aastas.

Muudatusettepanekuga muudetakse elanikele antava maksusoodustuse määra. Kehtiva määruse kohaselt tasub elanik sõiduki parkimise eest avalikul tasulisel parkimisalal 38,35 eurot aastas ning see määr on püsinud muutumatuna alates 2007. aastast. Muudatusettepanekuga suurendatakse elaniku parkimistasu määra 120 euroni aastas, mis on kümm eurot kuus.

Maksumäärade muutmise eesmärgiks on viia parkimistasu suurus vastavusse parkimiskohtade nõudlusega ning määrade ümardamise tulemusena muuta parkimistasu hinnad paremini mõistetavaks, teatas linnavalitsus.

Kehtivad parkimistasu hinnad on püsinud muutumatuna alates 2004. aastast. Märkima peab seda, et Pirita tsooni parkimistasu hind korrigeerimise tagajärjel väheneb. Parkimistasu hindade muutmine annab parkimistulu ca 117 000 eurot aastas.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077