Autor: Tanel Raig • 20. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB sai valmis elektriautode laadimisvõrgu

Täna avati Eestis kasutamiseks 165 kiirlaadijast koosnev elektriautode kiirlaadimisvõrk. Tegemist on maailma esimese üleriigilise elektriautode kiirlaadimistaristuga.

Kiirlaadijate võrgu rajas SA KredEx tellimusel AS ABB. Kusagil mujal maailmas pole veel rajatud üleriigilist laadimisvõrku. „ABB-le on olnud suur au ehitada Eestisse maailma esimene üleriigiline elektriautode kiirlaadimisvõrgustik,“ märkis ABB Balti riikide juht Bo Henriksson. „ABB-le andis võrgustiku ehitamine ainulaadseid teadmisi ja kogemusi, mis osutuvad kindlasti vajalikuks samalaadsete võrgustike ehitamisel teistesse riikidesse,” lisas ta.

Laadimisvõrgu kasutamiseks tuleb iseteenindusveebis www.elmo.ee sõlmida kasutusleping. Valida saab kolme hinnatasemega paketi vahel. Kiirlaadijaga saab elektriauto akud täita 80–90% ulatuses ning sõltuvalt automargist võimaldab see Eestis müügil olevate mudelite puhul läbida kuni 140 kilomeetrit.

Kiirlaadimisvõrgu klienditeeninduse eest vastutab turvaettevõte AS G4S Eesti, kelle ülesanne on kasutuslepingute haldamine, infotelefoni teenuse pakkumine ning arveldamise korraldamine. Laadimist puudutavatele küsimustele saab ööpäevaringselt vastuseid G4S-i telefonilt 1911.

Seni on kiirlaadijaid kasutatud laadimiseks enam kui 8300 korral. Kokku on laetud üle 53 MWh energiat. Kõige aktiivsemalt on kasutatud Tartus asuvaid kiirlaadijaid.

Käesoleva aasta suveks lisandub laadimistaristusse veel 13 kiirlaadijat, mis teeb üle-Eestilise võrgu koguarvuks 165 laadijat. Täpsem ülevaade kiirlaadijate asukohtadest on veebilehel www.elmo.ee.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077