Autor: Tanel Raig • 27. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB lõi tehnoloogia elektriautode laadimiseks poole tunniga

ABB Grupp teatas, et toob turule elektrisõidukite kiirlaadija, mis laeb elektriauto aku täis 30–120 minutiga.

Elektrisõidukite kiirlaadija Terra SC on alalisvoolulaadija, mida saab kasutada elektriautode kiireks laadimiseks äri- ja büroopiirkondades. Kui praegu saab elektrisõidukite akut laadida 30-80% ulatuses vöhem kui poole tunniga, siis uue laadijaga saab elektriauto aku täis 30-120 minutiga.

Terra SC standardvarustuses on välistingimustesse sobiv roostevabast terasest korpus, täisvärviline puuteekraaniga kasutajaliides ning nutika ühenduse funktsioonid. Terra SC kasutab üldlevinud kolmefaasilist 32 A sisendit, mis kaotab vajaduse kulukaks võrguühenduse uuendamiseks.

Terra SC on veebiühendusega laadija, millel on olemas kõik ühendusfunktsioonid, sealhulgas kaugabi, -haldus ja -teenindus ning nutikas tarkvara uuendamine. Olulisemate lisafunktsioonide hulgas on RFiD ja PIN-koodi abil autoriseerimine, arveldusliides parkimisoperaatoritele ning veebistatistikamoodul kasutajapõhiste andmetega, mis võimaldab koostada energiakasutuse aruandeid. ABB ühenduspakett toetab kõiki olemasolevaid ja tulevasi ühendusstandardeid ühes ja samas võrgus.

Uus laadija sobib ettevõtete parklatesse, autopargioperaatoritele, parklaoperaatoritele, rendiettevõtetele, automüüjatele, elektrisõidukite taristuteenuste pakkujatele, teeäärsetele kohtumispaikadele ja ostukeskustele. ABB toob turule standardversiooni, millel on 20 kW alalisvoolulaadija, ning ettevõtete autoparkidele mõeldud versiooni, millel on ka kaks integreeritud vahelduvvooluühendust 8 tunni pikkuseks laadimiseks, mis võimaldab korraga laadida kolme autot.

Terra SC tuleb Euroopas müügile teises kvartalis, hinnad algavad väikesemahuliste tellimuste korral 9988 eurost.

Elektrisõidukite kasvav arv suurendab võimalusi laadimislahenduste pakkumiseks, mis hõlmavad ka jälgimissüsteeme ja elektrivõrku toetavat tarkvara. ABB hinnangul on laadimislahenduste turu väärtus 2017. aastaks 1 miljard USA dollarit. Alates Euroopa esimese kommertskiirlaadimisjaama turuletulekust Hollandis 2010. aasta mais on ABB tootnud ja paigaldanud palju DC-laadimisjaamu ja võrke kogu regioonis. ABB võitis ka hankekonkursi kiirlaadijate võrgu ehitamiseks Eestisse, millega luuakse maailma esimene üleriiklik laadimistaristu.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077