Autor: Tanel Raig • 7. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tippettevõtjatele pakuti Eesti jaotuskeskuse idee

Eesti Logistikaklastri arendusjuht Illimar Paul pakkus tippettevõtjate ümaralual välja, et Eesti peab kujunema jaotuskeskuseks.

Ümarlaual nenditi, et Eesti on aastate jooksul investeerinud korralikku infrastruktuuri, kuid transiitkaubavood on languses ja hinnatase kõrge. Vabadele vakantsidele tuleks leida rakendus. Tunnistati, et kui me täna midagi ette ei võta, siis Eesti atraktiivsus transiitmaana langeb. Illimar Paul pakkus välja, et Eesti peab kujunema jaotuskeskuseks. Pauli sõnul on Eesti Euroopas unikaalne riik, sest meil on veel piisavalt vaba maad investeeringuteks.

„Lennujaama ja sadama omavaheline lähedus ja haritud tööjõud annavad head eelised logistika- ja jaotuskeskuste ehitamiseks, kus saaksime kaupadele lisaväärtust pakkuda ja mis annaks meile hea positsiooni kaubavedude kasvatamiseks,“ selgitas Paul.

Paul rääkis, et veel 15 aastat tagasi, ei osanud meist enamus ennustada, et tänaseks on Eesti kujunenud maailmamastaabis arvestatavaks naftasaaduste jaotuskeskuseks samaväärselt Rotterdami ja Singapuriga. Kahe aasta eest asutatud Logistikaklastri üks ülesanne oli selgitada välja, milliste uute suure lisandväärtusega ärimudelite, toodete ja teenuste osas omab Eesti homme analoogilist turupotentsiaali ja edulootuseid, nagu seda on tänaseks saavutatud naftasaaduste käitlemisel.

Pauli sõnul võib uuringute tulemusena väita, et Eestil on suur potentsiaal kujuneda näiteks toiduainete jaotuskeskuseks. Eesti tolliladude kaudu liiguvad praegu Venemaale ja Kesk-Aasiasse konservid ja alkohol, mille maksumärgistamine toimub vahetult enne laost väljasaatmist. Hea näide toimivast jaotuskeskuse kontseptsioonist on kakaotooted, mille jaotuskeskuse teenuseid on Eestis osutatud juba pool sajandit. Aastas Eestit läbivate kakaotoodete maht on umbes 100 000 tonni ning seda kaubavoogu teenindavad regulaarselt viis ekspedeerimisettevõtet erinevate ladude kaudu. See näide demonstreerib ka jaotuskeskuse ärimudeli suhtelist kriisikindlust.

Logistikaklaster koostöös Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga ning FinanceEstonia klastriga korraldasid 06.veebruaril Eesti tippettevõtjate kinnise ümarlaua, mille eesmärk oli kaasata Eesti ettevõtjaid meie asukoharessursil põhinevate uute äride ülesehitamisele.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077