Autor: Raivo Sormunen • 20. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naftabarrel nelja kuu madalaimal tasemel

Euroopa majandust rõhuv Kreeka võlakriis ning jätkuvalt loid USA majanduskasv tõukas toornafta barreli hinna reedel New Yorgi kaubabörsil viimase nelja kuu madalaimat taset tähistava 93,01 dollarini.

New Yorgi ja Londoni nafta hinnad on väga erinevad. Londonis maksis brenti naftasegu samas 113,21 dollarit ehk kakskümmend dollarit enam. Rahutused Liibüa liider Muammar Qaddafi vastu on nafta ekspordi riigist praktiliselt peatanud ja tõstnud Londonis nafta hinda alates rahutuste algusest 20 protsendi võrra ning käristanud hinnavahe USA toornaftaga erakorraliselt suureks.

Sarnaselt aktsiaturgudega ei juleta enne Kreeka kriisi lahendust naftat ostma tormata. Teadmatus sunnib investoreid ja spekulante pigem oote- või müügipositsioonile. Turgudel kardetakse, et Kreeka pankrot võib viia globaalse majanduse uude langusse, mis vähendab nõudlust kõigi toorainete järele.

Rahvusvaheline Valuutafond IMF kärpis reedel USA majanduskasvu 2,8%-lt 2,5%-le ning globaalset majanduskasvu 5,1%-lt 4,4%-le. See peaks vähendama üksjagu ka nafta nõudlust. Rahvusvaheline Energiaagentuur (EIA) hindas juuni alguses, et USA 2,7%ne majanduskasv tõstab riigis nõudlust nafta järele 0,8% võrra. Uue prognoosi valguses võib see number juba madalam olla.

Hiinlased hoiavad nafta hinna kõrgel. Mirae Asset Securitiesi regionaalse energiaanalüüsi juhi Gordon Kwani sõnul ei ole aga 2011. aasta teises pooles mingit nafta hinna langust oodata.

"Brenti naftasegu hind püsib Hiina-suunalise nõudluse ja kõrgekvaliteedilise koostisega nafta pakkumise vähenemise tõttu aasta teises poolest üksjagu ülalpool 100 dollarit barreli eest," tõi uudisteagentuur Bloomberg välja Kwani seisukoha.

Hiina on viimased seitse kuud tarbinud enam kui 9 miljonit barrelit naftat päevas ehk 11% kogu maailmas tarbitavast naftakogusest. Hiinast tarbib enam naftat praegu vaid USA (umbes 19 miljonit barrelit päevast).

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077