Jaga lugu:

Naftabarrel nelja kuu madalaimal tasemel

Euroopa majandust rõhuv Kreeka võlakriis ning jätkuvalt loid USA majanduskasv tõukas toornafta barreli hinna reedel New Yorgi kaubabörsil viimase nelja kuu madalaimat taset tähistava 93,01 dollarini.

New Yorgi ja Londoni nafta hinnad on väga erinevad. Londonis maksis brenti naftasegu samas 113,21 dollarit ehk kakskümmend dollarit enam. Rahutused Liibüa liider Muammar Qaddafi vastu on nafta ekspordi riigist praktiliselt peatanud ja tõstnud Londonis nafta hinda alates rahutuste algusest 20 protsendi võrra ning käristanud hinnavahe USA toornaftaga erakorraliselt suureks.

Sarnaselt aktsiaturgudega ei juleta enne Kreeka kriisi lahendust naftat ostma tormata. Teadmatus sunnib investoreid ja spekulante pigem oote- või müügipositsioonile. Turgudel kardetakse, et Kreeka pankrot võib viia globaalse majanduse uude langusse, mis vähendab nõudlust kõigi toorainete järele.

Rahvusvaheline Valuutafond IMF kärpis reedel USA majanduskasvu 2,8%-lt 2,5%-le ning globaalset majanduskasvu 5,1%-lt 4,4%-le. See peaks vähendama üksjagu ka nafta nõudlust. Rahvusvaheline Energiaagentuur (EIA) hindas juuni alguses, et USA 2,7%ne majanduskasv tõstab riigis nõudlust nafta järele 0,8% võrra. Uue prognoosi valguses võib see number juba madalam olla.

Hiinlased hoiavad nafta hinna kõrgel. Mirae Asset Securitiesi regionaalse energiaanalüüsi juhi Gordon Kwani sõnul ei ole aga 2011. aasta teises pooles mingit nafta hinna langust oodata.

"Brenti naftasegu hind püsib Hiina-suunalise nõudluse ja kõrgekvaliteedilise koostisega nafta pakkumise vähenemise tõttu aasta teises poolest üksjagu ülalpool 100 dollarit barreli eest," tõi uudisteagentuur Bloomberg välja Kwani seisukoha.

Hiina on viimased seitse kuud tarbinud enam kui 9 miljonit barrelit naftat päevas ehk 11% kogu maailmas tarbitavast naftakogusest. Hiinast tarbib enam naftat praegu vaid USA (umbes 19 miljonit barrelit päevast).

Jaga lugu:
LOGISTIKA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad logistikauudised igal nädalal enda postkasti.

Logistikauudised.ee toetajad:

Tõnu Tramm
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80tonu@logistikauudised.ee
Hedi Meigas
Hedi MeigasSündmusedTel: 5384 5159hedi.meigas@aripaev.ee
Lilia Roos
Lilia RoosReklaami projektijuhtTel: 585 485 10lilia.roos@aripaev.ee