Autor: Jaana Pikalev • 28. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna toimub esimeste BLRT Grupi multifunktsionaalsete laevade kiilupanekutseremoonia

Täna, 28. aprillil Leedus, Klaipedas toimub kahe multifunktsionaalse laeva kiilupanekutseremoonia. Nende tellija on BLRT Grupp.

BLRT Grupi juhatuse esimehe Fjodor Bermani sõnul on laevade ehitus alates laeva kontseptsiooni loomisest kuni laeva vettelaskmiseni olnud eesmärgiks, mille poole on kontsern pürginud kõik need aastad. „Tänane tseremoonia kinnitab, et see tase on meie poolt saavutatud. Multifunktsionaalsete laevade ehitus on üks projektidest, mis võimaldab meil tugevdada oma positsioonid seerialaevaehituse alal,“ rõhutas ta.

Esimese multifunktsionaalse laeva ehitustööd kestavad 12 kuud. Teine laev antakse tellijale üle kolm kuud hiljem. „Siiani ehitasime puksiire, praame, kalatraalereid ning erilaevu. Need multifunktsionaalsed laevad on meie jaoks esimesed. Tähtis on ka see, et tellijaks on kontsern ise,“ märkis laevu ehitava Vakaru Baltijos laivu statykla juht Jevgeni Petrov.

Multifunktsionaalsed laevad hakatakse kasutama sega- ja puistelasti, samuti puitmaterjalide transportimiseks.

Laevade pikkus on 89,9 m, laius 14,5 m, süvis 5,63 m, kiirus 11,4 sõlme, dedveit  4600 t. Igale laevale paigaldatakse 300 kWt külgtõukeseade ning 1600 kWt peamootor 8L20 Wärtsilä ning kaks diiselgeneraatorit võimsusega 248 kWt ühe kohta. Projekt näeb ette kaks lastiruumi mahutavusega 2875 m3.

Multifunktsionaalse laeva kontseptsiooni töötas välja ja projektitöö teostas kontserni kuuluv   Western Baltic Engineering. Järelevalvet ehituse üle teostab klassifikatsiooniühing Lloyd’s Register.

Käesoleval ajal teostab Vakaru Baltijos laivu statykla kollektiiv erinevad projektid. Ehitatakse kaks sadamapuksiiri ettevõttele Svitzer, mis eristuvad keskkonnale säästva mõju poolest, ning kaks praami püsikliendile Fiskerstrand BLRT. Varsti algab unikaalne projekt: Rohde Nielsen tellimusel hakatakse Leedus esmakordselt ehitama põhjasüvenduse erilaev. Siin ehitatakse ka kalatraalerid ettevõtetele Liegruppen Fiskeri ja Karstensens Skibsværf ning puistelastiveo pargased EuroStyle tellimusel.

Vakaru Baltijos laivu statykla on üks 23-st Vakaru laivu gamykla tütarettevõtetest. Vakaru laivu gamykla enamusosalus kuulub Eesti kontsernile BLRT Grupp. Viimase koosseisus on veel 50 ettevõtet, mis tegutsevad nii Leedus, Eestis ja Norras, kui ka Lätis, Soomes, Venemaal, Poolas ja Ukrainas. Leedu ettevõtetes töötab umbes 1850 inimest, kontsernis kokku ligi 4000 inimest.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077