Autor: Jaana Pikalev • 13. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus kontrollimise süsteem Valgevene välispiiril sisenemisel

Käesoleva aasta 1. aprillist lõpetas Valgevene Transpordi inspektsioon transpordivahendite kontrollimise Vene-Valgevene piiril ja kontrolli funktsioon viiakse üle Tolliliidu välispiirile, teatas ERAA.

Vastavalt Valgevene ja Venemaa valitsustevahelise lepingule, mis sõlmiti mullu oktoobris ja mis puudutab transpordivahendite kontrollimist liikmesriigi välispiiril, peab juhul, kui sõiduk suundub Venemaale sisenedes Tolliliitu Valgevene kaudu, peab piiripunktis peale transpordivahendi kontrollimise teostama ka järgmisi protseduure:

  1. transpordivahendi kaalumist ja mõõtmist analoogselt VF seadusandlusele, samuti kontrollima eriloa olemasolu suuremõõtmelise ja/või raskekaalulise veose veoks, kontrollima VF teeloa olemasolu, selle vastavust teostavale veole ja transpordivahendi vastavust sellisele veole, kontrollima suuremõõtmelise ja /või raskekaalulise veose eriloa olemasolu sõiduks mööda Venemaa territooriumi, kontrollima kolmanda maa veoloa olemasolu veoks Venemaale, väljastama vedajale arvelevõtmise talongi, mis on eelnevalt kooskõlastatud transpordi kontrolli organitega, juhul kui vedu on kooskõlas VF seadusandlusega, aga vedajal puudub luba liikumiseks VF territooriumil ja samuti juhul, kui vedu teostatakse mitmepoolse veoloa alusel.

   2.

   3.

   4.

   5.

Kui kontrollorgan avastab puudujäägid kontrollitavas sõidukis või dokumentides, siis väljastatakse autojuhile teatis avastatud puudujääkide kohta ja teavitatakse autojuhti, et puudused transpordivahendi juures tuleb likvideerida või puuduvad dokumendid tuleb juurde muretseda enne teise Tolliliidu liikmesriiki sisenemist ja samuti määrab kontrollorgan ära marsruudi, mida mööda transpordivahend tohib liikuda teise riigi lähimasse kontrollpunkti, kus vedajal tuleb esitada tõend transpordivahendi puudujäägi likvideerimise kohta ja puudu olnud dokumendid.

Kui autojuhile on antud teatis puudujääkide kohta, siis tuleb autojuhil ilmtingimata võtta Venemaa kontrollorganitelt teatisele märge, et puudujäägid olid Vene Föderatsiooni piiripunkti jõudes kõrvaldatud.

Transpordivahendit ei lasta ühe liikmesriigi territooriumilt teisele enne, kui autojuht ei esita teatist, kus on peal Venemaa kontrollorgani märge puudujäägi kõrvaldamise kohta.

Seega alates 1. aprillist 2011 kui transpordivahendi kontrollitavad parameetrid ei vasta nõuetele või on dokumendid puudulikult vormistatud või puuduvad, siis hakatakse autojuhtidele (kaasa arvautud Valgevene sõidukid) rakendama norme ja väljastama teatiseid, Valgevene Transpordiinspektsiooni poolset transpordivahendite kontrolli Valgevene ja Venemaa vahelisel piiril alates 1. aprillist enam ei toimu.

Valgevene-Venemaa piiripunktide läheduses töötavad ainult transpordivahendite kaalumise kompleksid.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077