15. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti transiidiäri niiditõmbaja miljardäride edetabelis 185. kohal

Forbesi Miljardäride edetabelis 5,5 miljardi dollari suuruse varaga 185. kohal asuv Gennadi Timtšenko on Eesti kütusetransiidi suurim niiditõmbaja.

Venemaa peaministri Vladimir Putiniga tihedalt seotud Gennadi Timtšenko äripartneriteks olid ka Pakterminali asutajad Aadu Luukas, Anatoli Kanajev ning Endel Siff. On põhjust arvata, et Luukasel oli ka osalus Timtsenko kontrolli all olevas firmas Gunvor. Timtšenkole kuulub Eestis ettevõte Tarcona, mis 2009. aastal maksis oma töötajatele Eestis tavapäratult kõrget 63 000 krooni suurust keskmist palka.

Timtšenko tegevusele Eestis juhtis 2006. aastal tähelepanu ka kaitsepolitsei, kes oma aastaraamatus märkis, et Gennadi Timtšenko ja Severstaltransi tandem püüab suurendada oma osa transiidiahelas ning nad teevad ärihuvidega seotud kontaktisikute kaudu lobitööd Eesti riigiametites ja poliitilistes ringkondades.

Lisaks Timtšenkole on Kapo tähelepanu all olnud ka miljardäride edetabelis 1057 kohal asuv Andrei Filatov. Tema varanduseks hindab Forbese 1,1 miljardit dollarit. Transiidiärimees Filatoviga seotud Severstaltrans ostis Eestis ära kütusefirma E.O.S ning üritas osta ka Pakterminali.

Filatovile kavatses Reformierakonna ja Keskerakonna valitsus anda 2006. aasta lõpus ja 2007. aasta alguses eriliste teenete eest Eesti kodakondsuse. Toona tegid Eesti mitmed äriliidrid ning ka riigifirmade juhid aktiivset kuluaaritööd, et Filatov ning teine Vene ärimees Rustam Aksjonenko saaksid Eesti kodakondsuse. Aksjonenko toeks tehti kuluaaritööd Reformierakonna tipp-poliitikute seas ning Filatovi puhul Keskerakonna tipp-poliitikute seas. Tol ajal oli peaministritoolil Andrus Ansip ning majandusministri ametis Edgar Savisaar. Kapo sekkumise tulemusena jäi aga Filatovil Eesti kodakondsus toona saamata.

 

Autor: Alyona Stadnik, Aivar Hundimägi

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077