Autor: Rivo Sarapik • 13. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: logistikapind raja Ida-Euroopasse

Logistikapindade ülalpidamiseks tehtavad kulutused erinevad Euroopas kordades. Ida-Euroopa meelitab siin madalate arvetega.

Kinnisvarafirma DTZ sügisel tehtud uuringu kohaselt maksis Euroopas keskmiselt ruutmeetri üleval pidamine septembri lõpuks 86,3 eurot kuus. Käärid ulatuvad samas regioonis 51,2 eurost Marseille´st 215 euroni Londonis Heathrow´l.

Lisaks Londonile, Oslole, Helsingile ja Dublinile tuleb pinnale kulutada enim Kagu-Inglismaal. Soodsaim on logistikapinda pidada aga Belgias, Prantsusmaal, Bukarestis, Budapestis ja Prahas.

2014. aastani kerkivad kulutused pindadele keskmiselt 1,6% aastas, kaasa arvatud tänavu, mil kasv tuleb pigem aasta teises pooles. Suurim saab olema kasv kriisis enim räsida saanud riikides nagu Hispaanias ja Iirimaal, samas ei ületa hinnatõus kriisieelseid tasemeid.

Rob Hall, DTZ esindaja kommenteeris: “Meie uurimus, mis arvestab rendikulusid, makse ja teenustasusid, näitab hiiglaslikku erinevust kuludes Euroopas. Hinnad on keskmisest kõrgemad Põhjamaade linnades nagu Oslo, Helsinki ja Stocholm, sest ehituskulud on seal kliima tõttu kõrgemad ja A-klassi pindu napib.“

Raport näitab, et sügiseks taastus vaikselt nõudlus logistikapindade järele, eriti otsitvad kliendid moodsamat ja paindlikumat jaotuspinda. Kaubanduse arenemine ja logistika liikumine Kesk- ja Ida-Euroopa poole tähendab näiteks hindade tõusu Prahas. Saksamaa keskustest on kiireim kasvaja Hamburg.

Uuring, mis katab ka palgauuringut, tõi esile, et kõrgeimat palka saab laooperaator Norras (37 700 eurot), madalaimat Budapestis (6 921 eurot).

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077