Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev, Электронный справочник Äripäev • 22. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

e-toll, järjekordne e-eesti häbiplekk?

Värske Äripäeva kaanelugu räägib lähitulevikust ja e-Eestist – 1. jaanuaril läheb Eesti toll üle elektroonilisele asjaajamisele. Kui toll ettevõtjaile ajapikendust ei anna, saab sellest Äripäeva arvates Eesti e-renomee järjekordne häbiplekk.

Äripäeval on alust kartusteks, et uue aasta esimestel päevadel saab Eesti piiripuntides ja tolliladudes valitsema tõeline Paabeli segadus. Sest hoolimata pooleteise aasta pikkusest üleminekuajast ei tea enamik Eesti ettevõtjaist, transpordiettevõtjad ning importijad-eksportijad sealhulgas, et uuest aastast tulebki kõik tolliprotseduurid elektrooniliselt ära teha. Paber lihtsalt ei kõlba enam.

Mis veelgi hullem, kuna eriti puudutab e-asjaajamisele üleminek me kaubavahetust teiste riikidega, peaksid ka Eesti ettevõtjate välismaised tehingupartnerid hakkama asju Eesti riigiga elektrooniliselt ajama.

Artiklis räägib maksu- ja tolliameti (MTA) esindaja, et amet on omalt poolt kõvasti teavitustööd teinud. “Info oli veebilehel, kliendilehes, toimusid ka infopäevad, milles tutvustati uusi süsteeme ning seadusandluse muudatusi,” ütleb ta.

Ettevõtjate huvi infopäevade vastu olla aga leige olnud. Miks, selle vastu amet sügavamat huvi ilmselt ei tundnud. Kas võib olla, et “huvipuuduse” taga oligi vähene teave? Ning polegi siis imestada, et ettevõtjate sõnul pole nad kohustuslikule e-asjaajamisele minemisest kuulnud.

Äripäeva arvates ongi sel probleemil üks suur ja selgelt eristuv põhjus – tegemist on puuduliku kommunikatsiooniga. Meie hinnangul ei ole veebilehele riputatud teabe näol tegemist tõsiseltvõetava kommunikatsiooniga, see on rohkem vormitäiteks tehtud liigutus. Pealegi, käisime igaks juhuks isegi eile MTA kodulehel ning esmapilgul ei torganud silma ühtki suuremat teadet selle kohta, et 1. jaanuarist suure osa ettevõtjate elu muutub. Tõstke käsi, kes enne Äripäeva tänast artiklit teadis, et Eesti läheb u 70 tööpäeva pärast täielikult e-tollile üle?

Kogu lool on aga veel üks kurb tahk – see on e-Eesti tuhmuma kippuv edulugu. Viimasel ajal on juhtunud, et iga uus e-asi läheb aia taha. Meenutagem uhiuusi ja suure mürtsuga mittekäivitunud e-rakendusi: e-aruanne, digiretsept, e-kool...

Jah, loomulikult pole patust puhtad ka ettevõtjad. Et edukas olla, peaks ikka oma tegevust puudutavad aktid, määrused, seadused selgeks tegema ja end nende muudatustega kursis hoidma. Bensiini hindade ja dollari kursiga ju suudetakse end kursis hoida, miks siis seadused kehvemad on?

Kokkuvõtteks oleks MTA poolt nüüd ääretult arukas tegu igaks juhuks siiski 1. jaanuaril n-ö tagauks lahti jätta, kustkaudu siis (kas või hurjutamise saatel) saaks ettevõtja oma tolliformaalsused paberil korda aetud. Parem ikka, kui riknevad kaubakoormad tollipunktis.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077