Autor: Rivo Sarapik • 30. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Meelemuutus kaubavedude kasvus

Kui neli kuud tagasi ei näinud logistikud kaubavedude kasvus trendi, siis praegu oodatakse rekordgraafikuis liikuvate mahtude kasvu jätkumist.

Tegemist ei ole võrdlusega ega statistilise hüppega madalalt võrdlusbaasilt - kaupade käitlemise mahud sadamais ületasid mullu 2008. aasta näitajaid. Kaupade lastimise ja lossimise mahud Eesti sadamais ulatusid statistikaameti andmeil juulis rekordkõrgele - sadamais laaditi peale ja maha 3,9 miljonit tonni kaupa ehk 13% enam kui mullu juulis.

Juulis lastiti ehk laaditi peale 2,8 miljonit tonni kaupa ehk ligi viiendik enam kui mullu samal kuul. Viimati laaditi selline kogus kaupa laevadele neli aastat tagasi. Seitsme kuuga lastitud kaubakogus ületab 18%ga eelmise aasta sama perioodi.

Tõusujoones jätkab ka lossimine ehk kauba mahalaadimine, mis tegi veidi rohkem kui ühe miljoni tonniga juulis viie viimase aasta rekordi. Seitsme kuuga lossiti 17% rohkem kaupa kui mullu.

Tallinna Sadamas, mille alla kuuluvad Vanasadam, Muuga sadam ja Paljassaare sadam ja Paldiski Lõunasadam, on kaubamahud pea samas suurusjärgus kasvanud. "Meie kaubamahu kasv seitsme kuu kokkuvõttes on umbes 17%, nii et meil kajastuvad statistikaameti andmed küll ja olgem ausad, eks meie põhilise mahu annamegi," ütles Tallinna Sadama juhatuse esimees Ain Kaljurand.

Seejuures pea võrdselt hästi läks kõikidel kaubagruppidel, nagu vedellast, puistekaubad ja päris hea tõusu tegid konteinerid ja ro-ro kaup. "Positiivne on see, et konteiner ja ro-ro-kaup on tänu majanduse ja tarbimise elavnemisele meie piirkonnas, kus kaup liigub, tõusuteel. See teeb meele rõõmsaks," rääkis Kaljurand.

Millised on Tallinna Sadama kaubamahud järgmistel kuudel? "Igal juhul august näitab sama trendi ja ma tahaks loota, et ka aasta lõpukuud on positiivse kasvuga. Kas just viiendiku võrra, aga positiivse kasvuga kindlasti," vastas Tallinna Sadama juht. Lisaks ootab Tallinna Sadam Kasahstanilt otsust viljaekspordi kohta, mis võib sadamale paari miljoni tonni vilja ekspordiga seotud tööd anda. Lepingu saamine selgub septembris.

 

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077