Autor: Rivo Sarapik • 6. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekspedeerijad: augusti august saame septembris üle

Euroopa ekspedeerijad ootavad augustis mahtudes tagasilööke, mis peaksid septembri kasvuga kaduma, selgub värskest Danske Banki Euroopa Ekspedeerimise indeksist.

Üleüldine meelsus indeksis langes, näit jäi juulis pidama 66 peal ehk kolme punkti võrra eelmisest kuust madalamal. Samas ulatub tase siiski kõrgemale kui aasta tagasi, mil meelestatus vajus 48 punktini.

Danske Banki hinnangul püsib indeks sel suvel vastu ootusi hästi. Ehkk juuli tulemus võib kuni 10 punkti võrra augustiks kaotada, ootavad ekspedeerijad septembriks taseme taastumist. "Selge on see, et suve tugevad numbrid lubavad optimismi kolmanda kvartali tulemuste suhtes."

Veoviisidest parimat taset näitas juulis õhuvedu, mis ulatus 81 punktini. Mereveod püsisid samuti tugeva 65 juures, maanteevedu ulatus 61 punktini. Lennuvedude kõrge taseme tõid kaasa ootamatu nõudlus kiireloomulise kauba vedudeks.

"Tariifitõusudu merevedudel mõjusid pärssivalt ekspedeerijate vastavate üksuste kasumlikkusele, kuid kolmandas kvartalis peaksid nad nii korralikke mahte kui paremat kasumlikkust nautida saama," kommenteeris pank.

Augustiks ootavad ekspedeerijad merevedus pisikest langust nelja punkti võrra ning septembris juuli taseme ületamist. Samas lennuvedusid ähvardab alanud kuul pea poole võrra kahanemine ning septembriks taastumine juuli tasemele. Maanteeveod pendeldavad augustis samuti, et septembriks juuli tasemest mõnevõrra madalamale naaseda. 

Panga hinnangul on suur küsimärk võimaliku Euroopa majanduse jahtumise mõju vedudele. Osade turuvaatlejate hinnangul tähendasid esimese poolasta tugevad mahud varude taastamine. "Kui nii ongi, ootab mahte ees kaks hoopi - efekti kadumine ja nõrgem nõudlus."

Juulis vastas küsitlustele enam kui 130 ekspedeerijat, vastuseid jagati skaalal 0-100.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077