Autor: Siim Sultson • 31. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aprilli tootmist vedas üles hoogne eksport

Võrreldes aasta varasemaga kasvas selle aasta aprillis tööstustootmine ligi viiendiku, veduriks eksport masinad , metall, puit ja elektroonika, teatab Statistikaamet.

Tööstusettevõtted tootsid 2010. aasta aprillis 18% rohkem toodangut kui eelmise aasta aprillis.

Töötleva tööstuse toodang suurenes eelmise aasta aprilliga võrreldes 19%. Kui 2009. aasta kokkuvõttes vähenes toodang varasema aastaga võrreldes kõikides tööstusharudes, siis 2010. aasta jaanuaris näitas tootmine mõnes harus juba elavnemise märke ning veebruaris ja märtsis oli enam kui pooltes tööstusharudes märkimisväärne kasv.

Aprillis ületas toodang eelmise aasta taseme peaaegu kõikides tööstusharudes. Oluliselt ehk 36% suurenes aprillis töötleva tööstuse toodangu müük ekspordiks, samal ajal nõudlus kodumaisel turul oli endiselt langustrendis ja müük vähenes eelmise aasta aprilliga võrreldes 12%.

Toodangu kiire kasvu mõjutaja oli osaliselt ka eelmise aasta madal võrdlusbaas, sest just 2009. aasta alguses oli toodangu langus suurim. Tänavu aprillis kasvas suurema osatähtsusega tööstusharudest toodang elektroonikaseadmete tootmises üle kahe korra, puidutöötlemises 24% ning metalltoodete tootmises 13%.

Väiksema osatähtsusega tööstusharudest suurenes toodang märgatavalt mootorsõidukite, metalli, paberi, keemia-, farmaatsia- ja plasttoodete ning muude transpordivahendite tootmises, peamiselt ekspordi suurenemise tõttu.

Toodang vähenes joogi- ja rõivatootmises, nahatöötlemises, elektriseadmete tootmises ning masinate ja seadmete remondis.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel suurenes tööstustoodang 2010. aasta aprillis võrreldes märtsiga 2,5%, sh töötlevas tööstuses 2%.

Aprillis toodeti 42% rohkem elektrit ja 2% rohkem soojust kui 2009. aasta aprillis. Energiatoodangu suurenemise põhjustas tööstustootmise elavnemisest tingitud suurem energianõudlus ning elektri impordi asendumine omatoodanguga.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077