Autor: Siim Sultson • 1. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Gaas: veeldatud maagaas ei muuda midagi

Eesti Gaasi müügiteenuste direktor Raul Kotov ei usu, et kirgi küttev piirkondlik veeldatud maagaasi (LNG) terminal midagi siinsel gaasiturul muudaks, selle odavuski on kahtlane ja Vene gaasist loobuda ei saa. Pealegi on ju turg ju ammu avatud kõigile ning gaasi hind pole mingil juhul poliitiline.

"Ma ei usu, et LNG iseseisvana vabal turul midagi teeb. Ma ei usu, et LNG tooks sõltumatust Vene gaasist, pigem aitab see katta ära tippusid. Ma ei usu sellesse sõltumatusse ja odavusse," pidas Kotov LNG terminaliga seotud lootusi liialdatuteks. Samas ta möönis, et eks ole perioode, kus LNG on Vene gaasist odavam, kuid on ka vastupidiseid perioode.

 Seni saab Euroopa oma gaasi põhiliselt Põhja-Aafrikast, Nigeeriast ja Lähis-Idast, mõneti Norrast ka. See võiks läänemaise LNG näol olla alternatiiv," jäi Kotov mõttesse....,"kuid siiski määrab hind. Liiatigi kujutab ka LNG terminal endast teatavat riski."

Kas termniali tulek tooks Eesti gaasiturule konkurentsi? On ju Eesti Gaas praegu monopoli seisus.

"Konkurentsi? Kui konkurents tuleb, siis ta tuleb. Kui on erinevad pakkumised, siis kliendid saavad nende vahel valida. Siiski rajavad gaasiterminale põhiliselt varustajad. Eesti Gaas ise aga kasutab valdavalt Gazpromi gaasi ja ka mõnede teiste tootjate gaasi, kuid seegi tuleb Gazpromi torusid mööda."

Kuna Gazprom on Eesti Gaasi praktiliselt ainuvarustaja, siis ilmselt saab Gazprom Eesti Gaasile ka hindu dikteerida?

"Gazpromi hind vormub ikka läbirääkimiste teel. Gaas on ju üks tegur kütuste turul. Pealegi on maailmas LNG osatähtsus 10% ja torugaasi ostähtsus 90%.

Kui valida, kas torugaas või LNG, siis saab määravaks veel gaasitoru kaugus. Kui gaasitoru on kaugemal, kui 2 500 km, siis on otstarbekam LNG. Kui aga lähemal, siis torugaas. Seega, kuna meil on torud lähedal, siis.... Jah, siiski on siin raske välja tuua poolt ja vastuargumente," jäi Kotov gaasihinna ja otstarbekuse üle mõttesse.

Kuidas hindab Eesti Gaas tõsiasja, et Leedu peaminister läks hiljuti Moskvasse gaasihinda odavamaks kauplema? Kas Eesti poolelt võiks tulla samasugune samm?

""Eesti riik ei toimi nii, et käiakse valitsuse tasemel hinda kauplemas. See on ettevõtjate rida," välistas ta Leedu variandi kordamise Eestis.

 Kas Eesti gaasiturg on vaba?

"Vastavalt maagaasiseadusele on gaasiturg vaba. Kõik võivad osta ja müüa. Kõigil on võimalus tegutseda. Eelistan, et asjad toimivad loodusseaduste põhimõttel, mitte nagu tuuleenergiaga tehti, et nüüd tuleb teha konkurents sunniviisil.

Ju siis Eesti gaasiturg pole atraktiivne, et keegi siia ei kipu. Teile otse ausalt öeldes on Eesti gaasiturg ja vajadused nii väiksed, et nii mõnigi Lääne tehas on suurem."

Kas gaasihind on poliitiline?

"Poliitiline? Mis mõttes? Ei usu.

Vene riik ei saa endale lubada, et loobub tulust. Neil on vaja tulu. See hind, millega gaasi saame, on arvestatud konkureerivate kütuste turu alusel. Kui müüa gaasi poliitiliselt, nagu tegi Nõukogude Liit, siis jõutakse varsti kaoseni." välistas Kotov hinnakujunemise juures igasuguse poliitilise faktori.

Kuidas suhtub Eesti Gaas Nordstreami? Mida see Eestile annaks?

"Kui Nordstream käivitub, siis meile ei tule otseühendust. Selle toru majandamine ei puududta Eestit, Soomet , Lätit. Kuid usun, et üldiselt on selle toru mõju meile positiivne, ehkki igapäevaelus seda tunda ei ole. Siiski peaks paranema Eesti, Soome, Läti ja Peterburi ümbruse gaasiga varustatus," lootis Kotov.

 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077