Autor: Siim Sultson • 26. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Balti Gaas igatseb piirkonna veeldatud maagaasi terminali

Paldiski lähedale veeldatud maagaasi (LNG) terminali arendav OÜ Balti Gaas tahab, et lähiriikide veeldatud maagaasi terminal kerkis mitte mujale, kui ikka Eestisse, teatab ettevõte.

Balti Gaasi projekt on välja töötatud vastavalt Euroopa Komisjoni poolt heakskiidetud programmile BEMIP (Balti energiaturu ühendamise plaan), mille eesmärk on tagada energia, sh elektri ja gaasi, varustuskindlus piirkonnas ning integreerida Leedu, Läti, Eesti ja Soome gaasivõrgud.

„LNG terminali rajamine on oluline energia varustuskindluse seisukohalt - seda Soomest kuni Leeduni. Eesti eesmärgiks peab olema terminali siia rajamine, kuna sel moel saab Eestist LNG piirkondlik keskus, mis mõjub lisaks varustuskindlusele ja hinnale hästi ka ekspordile ning tööhõivele,“ rõhutas Balti Gaasi tegevjuht Urmo Männi

Kokku on plaanis Paldiski terminali rajada kaks mahutit kogumahutavusega 160 000 kuupmeetrit. Valminud terminalis saavad tööd ligi 60 ning ehitustöödel ligi 200 inimest. Balti Gaasi rajatava terminali teemaplaneeringu eskiislahenduse ja selle keskkonnamõju strateegilise hindamise programmiga tutvumine toimus kuni 15. märtsini Paldiski linnavalitsuses.

 LNG-st aurustamise tagajärjel tekkiv gaas sisaldab sarnaselt naturaalsele maagaasile üle 97% metaani (CH4), mis on lõhna ja värvuseta õhust kergem gaas. Selle põlemisel tekivad vaid veeaur ja süsihappegaas.

Seoses keskkonnasõbralikkusega on LNG-st saamas n-ö roheline laevakütus; metaani kasutatakse alternatiivse autokütusena juba aastaid OÜ Balti Gaas omanikud on Baltic International Trading OÜ, Paldiski Arendamise AS ja Sergei Timošenko

 

Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077