Autor: Siim Sultson • 30. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Balti Gaas: veeldatud gaas Vene maagaasist odavam

Paldiski lähedale veeldatud maagaasi (LNG) piirkondliku terminali ehitamist takka puksiva Balti Gaasi juhi sõnul muutub Vene maagaas aina kallimaks ja lääne päritolu veeldatud maagaas odavamaks, ilmneb firma teatest.

Paldiski lähedale veeldatud maagaasi (LNG) terminali arendava OÜ Balti Gaas hinnangul tõuseb edaspidi LNG

osatähtsus, kuna see on gaasitarbijatele  soodsam ning suurendab energeetilist sõltumatust.

 Balti Gaasi tegevjuht Urmo Männi ütles, et Eestis tarbitava Gazpromi gaasi hinnavalem on seotud naftasaaduste hinnaga ning nafta kallinemine tõstab ka gaasi hinda. Teadaolevalt tõstab AS Eesti Gaas alates 1. maist gaasitariife eraklientidele keskmiselt 18 protsenti. 

„LNG hindadel on tänu ületootmisele trend langeda, maagaasil tänu konkurentsi puudumisele tõusta. Alternatiivne tarnekanal LNG näol pidurdaks gaasihindade tõusu ja võimaldaks neil isegi alaneda. Aastal 2009 oli LNG hind Euroopas poolteist kuni kaks korda odavam kui Venemaa gaasi hind,“ tõi Männi näite.

Euroopa riikides on võimalik saada veeldatud maagaasi terminalide kaudu ja see omab hinnakujunduses olulist rolli. Gaasi hind mõjutab otseselt elektri- ja soojusenergia hinda; Eestis toodetakse 47% keskküttesoojusest just maagaasist. Samuti võimaldab alternatiivne tarnekanal luua näiteks gaasil töötavaid koostootmisjaamu, mille ehitamine tänastes tingimustes on olnud liiga riskantne. LNG terminal võimaldab selle lähedusse rajada energiajanuseid ettevõtteid, mis loovad juurde töökohti ja arendavad Eesti majanduselu.

 

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077