Autor: Siim Sultson • 16. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Sadam: soomlaste streik on eestlaste argument

Tallinna Sadama kommertsjuhi Erik Ringmaa tõdemusel toob Soome sadamatööliste streik kaasa tarneahela muutuse, eestlastele on siin turunduslik argument.

"Soomlaste streik on eestlastele turunduslik argument, meil on vähem pretensioonikam töötajaskond," osutas ta ühele põhjanaabrite streigist võrsuvale olulisele seigale. Ehkki teisalt poleks justnagu eetiline kasutada teise streigist johtuvat nõrkust enda äri edendamiseks, on pikemas plaanis meritsi kaubaveo alal muutus tulemas.

Soomalste streigist ärritunud vedajad ongi senistel teadetel suunanud oma Hamburgist ja Rotterdamist tulevad konteinerite vood ümber Riiga ja Peterburi. "Ma ei ütleks, et vaid Riiga ja Peterburi," polnud Ringmaa säärase uudise serveeringuga nõus. Tullakse ju ka Paldiskisse ja Muugale. "See poleks ju ratsionaalne loogika. Soome impordi puhul tuuakse selline sihtkohata jääv kaup Muugale."

Kas ka Sillamäe Sadamasse?

"See on vähetõenäoline, et veel selle streigi tulemusel tehtaks marsruudimuutus ehk võetaks ette lisakülastus Sillamäele," arvas ta.

Samas Ringmaa tunnistas, et juba ongi tulnud Tallinna Sadama Muuga Sadamasse Soomele mõeldud kaupu ja konteinereid. ""Kindlasti on tulnud, kuid numbreid ei oska veel öelda."

Nii mõjubki soomlaste streik pikemas perspektiivis argumendina, näiteks Lääne-Ida vahelises transiidis. Selle tarneahela kulgemine läbi Soome kaotab usaldusväärsust. "Saatjad võivad nüüd tarneahela ümber mängida," ennustas ta muutusi Läänemere kaubavedudes.

Samas hoiatas Ringmaa, et kui Tallinna Sadama töötajad hakkaksid streikima, siis suunataks kaubavood samuti ümber, eeskätt kulgema läbi Riia Sadama. "Meil oleks sadamatöötajate streik hävitavamate tagajärgedega, kui see on Soomes," kõrvutas ta streigimõjusid.

Viimase uudisena tuure koguva Rootsi laevameeskondade pensioniteemalise streigi mõju jääks Eestile, eriti meie kaubaveole pea olematuks. "Tallinna Sadam siis mahtusid juurde ei saaks, kuid kindlasti mõjutab see Tallinn-Stockholmi ja Paldiski-Kapellskäri reise," nentis Ringmaa.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077