Autor: Siim Sultson • 19. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lihaala eksport Rakvere Lihakombinaadi juhtida

Eesti liha ja lihatoodete ekspordis hoidis 2009. aastal juhtkohta Rakvere Lihakombinaat, teatab ettevõte toetudes konjuktuuriinstituudi andmetele.

Eesti Konjunktuuriinstituudi  2009. aasta I poolaasta  lihaturu kokkuvõtte põhjal eksportis Eesti liha ja lihatooteid 353 miljoni krooni eest, Rakvere Lihakombinaadi ekspordikäive samal perioodil oli 195 miljonit krooni, moodustades kogu lihatoodete ekspordist 55%. 

Eesti liha- ja lihatoodete eksport vähenes 2009 I poolaastal võrreldes 2008. aasta sama perioodiga 72 miljonit krooni ehk 17%, Rakvere Lihakombinaadi eksport vähenes samal perioodil ainult 4%.

Eesti lihatööstuse turuliider Rakvere Lihakombinaat on suurim liha ja lihatoodete eksportöör Eestis. Rakvere Lihakombinaadi olulisemateks eksportturgudeks on Läti, Leedu, Venemaa ja Ukraina, nendele on lisandunud uute turgudena Soome ja Rootsi.

Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimehe Anne Mere sõnul mõjutas ekspordi vähenemist tugev majanduslangus Lätis ja Leedus, samas avanesid uute kanalitena ekspordiks väljapoole Baltimaid Soome ja Rootsi. „Rakvere Lihakombinaat on teinud palju tööd ekspordi nimel- teeme allhanget Soomes asuvale emaettevõttele, oleme aktiivsed toorliha turul  müües toorainet  lihatööstustele erinevates Euroopa riikides ning pakendatud liha Rootsi kaubanduskettidele “ sõnas Anne Mere.  

Anne Mere sõnul näitas EKI lihaturu kokkuvõte valmis lihatoodete osakaalu 15% list kasvu koguekspordis. „Seda tendentsi kajastavad ka Rakvere Lihakombinaadi ekspordiks minevad tooted – peamised ekspordiartiklid on viinerid, keeduvorstid ja singid, aasta lõpus jõudsid Rakvere viinerid müüki St.Peterburgi kaubanduskettidesse OK ja Real. Lisaks on nii Baltimaad kui ka Põhjamaad suurt huvi ilmutanud Rakvere uudistoodete, toorjuustu täidisega lihapallide vastu, mis ka koduturul kohe hästi vastu võeti, “ lisas Anne Mere.

AS Rakvere Lihakombinaat on suurim kodumaine lihatööstus, mille toodang põhineb peamiselt Eestis kasvatatud lihal. Läbi Ekseko seakasvatussüsteemist, kuhu kuulub Eestis 22 seafarmi, tuleb Rakvere Lihakombinaati aastas 250 000 siga, mis moodustab 2/3 kogu Eestis kasvatatavatest sigade arvust. Kokku  realiseeritakse  Rakvere Lihakombinaadis 70% Eestimaa sigadest ning ligikaudu 50% veistest.

Ettevõte, kus töötab enam kui 900 inimest, on üks Virumaa suurimaid tööandjaid. Lisaks emaettevõttele AS Rakvere Lihakombinaat kuuluvad  Baltimaade suurimasse lihatööstuskontserni veel lihakasvatusettevõte AS Ekseko, Rigas Miesnieks Lätis ja Klaipedos Maisto Mesos Produktai Leedus.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077