Autor: Siim Sultson • 30. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oktoobris sõidukikaubanduse maht -20%

Kui oktoobris üldine jaemüük vähenes püsivhindades Statistikaameti andmetel 17%, siis sõidukikaubanduses on langus 20%, teatab Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium oma kommentaaris.

Mõnevõrra on langus sõidukikaubandusega tegelevates ettevõtetes aeglustunud. Sõidukikaubandusega tegelevates ettevõtetes püsivhindades vähenesid mahud viiendiku võrra. Mootorsõidukite, nende osade ja lisaseadmete müügiga tegelevate ettevõtete müügitulu ulatus oktoobris 1,3 miljardi kroonini, mis jäi selle aasta eelmiste kuude keskmisega umbes samale tasemele. Eelmisest aastast väiksem püsib ka mootorikütuse jaemüük, kahanedes aastaga 15%. Ettevõtetele teeb muret mahtude vähenemise juures ka madalamad hinnad, mistõttu on müügitulu selles segmendis kahanenud 28%.

Oktoobris vähenes jaemüük püsivhindades Statistikaameti andmetel 17%, ulatudes 4,5 miljardi kroonini. Eelmise kuuga võrreldes suurenes müük 4%. Jaekaubandusettevõtete müügitulu langes aastaga 20,5% (1,4 miljardi krooni võrra)

Jaekaubanduses oktoobris olulisi muutusi ei toimunud võrreldes eelmiste kuudega. Septembrist oli küll tulemus tugevam, kuid nii on see olnud ka eelnevatel aastatel. Hoolimata töötuse suurenemisest ei ole selle mõjud olnud sisetarbimisele niivõrd tugevad, kui lähiriikidest näiteks Leedus oli kukkumine enam kui 25%line. Samuti on positiivne, et sellist tarbimise taset suudetakse hoida ilma hoiuseid kasutamata, mistõttu on eraisikute hoiuste jääk pankades enam kui miljardi võrra suurem kui aasta tagasi samal ajal. Järgnevatel kuudel jääb sisekaubandust mõjutama olukord tööjõuturul ning inimeste sissetulekute muutused.

Oktoobris jäid müügimahud püsivhindades eelmisele aastale alla kõigis kaupluste gruppides peale kasutatud kaupade jaemüügi kauplustes ning muu jaemüügi väljaspool kauplusi. Samas olid langusnumbrid aastases võrdluses väiksemad kui mitmetel eelnevatel kuudel.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077