Autor: Rivo Sarapik • 15. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallink kaotas aastaga enam kui poole väärtusest

Laevandusfirma Tallink Grupi väärtuseks hindas GILD Bankers Eesti saja kõige väärtuslikuma ettevõtte edetabelis 4,006 mld krooni, mida on 64% vähem kui mullu.

AS Tallink Grupp teenindas 31. augustil lõppenud majandusaastal 8,1 miljonit reisijat, mida on 15% ehk üle miljoni reisija võrra rohkem kui eelmisel aastal.

Veetud sõidukite arv kasvas aastaga ligi kolmandiku võrra, ulatudes üle 863 000.

Ehkki Eesti–Soome liinil kasvab Tallinki reisijate arv üsna jõudsalt, ollakse taas hädas Soome–Rootsi liinidega, selgitas Äripäeva analüütik Tõnis Oja ettevõtte veostatistikat analüüsides.

Tallinki reisijate arv kahanes septembris ühe protsendi võrra, 555 512 reisijani, teatas Tallink möödunud nädalal börsile. Tallinna–Helsingi liinil kasvas reisijate hulk 8 protsenti, veidi enam kui veerand miljonini.

Samas Soome–Rootsi liinidel kahanes reisijate arv 14 protsenti. Möödunud aasta september oli esimene kuu pärast Silja Line’i ülevõtmist, mil sellel liinil reisijate arv võrreldes 2007. aasta septembriga kasvas (8 protsenti). Võrreldes 2007. aasta septembriga ehk kahe aastaga on aga tagasiminek olnud 7,4 protsenti.

Ka sõiduautode vedu Soome–Rootsi liinidel oli enam kui kehvakene. Kui kokku kasvas sõidukite arv septembris veidi enam kui viiendiku võrra, 69 545 sõidukini, siis see tuli peamiselt tänu Tallinna–Helsingi liinile, kus kasv oli 33 protsenti, Soome–Rootsi liinidel vähenes sõiduautode vedu 6 protsenti. Selle aasta septembris andis Tallinna–Helsingi liin 64 ja Soome–Rootsi liinid 17 protsenti kogu sõidukite arvust, aasta tagasi aga vastavalt 41 ja 22 protsenti.

Müügitulemuste seisukohalt on aga Soome–Rootsi liinid Tallinna–Helsingi liinist olulisemad. Eelmise finantsaasta üheksa kuu seisuga andsid Eesti–Soome liinid 28, Soome–Rootsi liinid aga 45 protsenti kontserni kogukäibest.

Kaubavedu, mis moodustab 15 protsenti Tallinki kogukäibest, on aga endiselt katastroofiline. Septembris vähenes kaubaveo maht eelmise aastaga septembriga võrreldes 15 protsenti, üle-eelmisega aastaga võrreldes koguni 24 protsenti. Kaubaveo maht on Tallinkil kahanenud pidevalt alates 2007. aasta juulist.

Tallink avaldab eelmise finantsaasta ja kvartali tulemused 30. oktoobril.

Eesti väärtuslikemate firmade pingereas on Tallink 6. kohal.

GILD Bankersi edetabel annab ülevaate kõige suurema omakapitali turuväärtusega ettevõtetest 2008. aasta lõpu seisuga, eeldusel et antud ettevõtted oleks tol ajal olnud Tallinna börsil noteeritud. Ettevõtete järjestamine väärtuse alusel panga teatel usaldusväärseim meetod ettevõtete hindamisel.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077