Autor: Rivo Sarapik • 26. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallink teenis viimaselt aastalt 128 miljonit kahjumit

ASi Tallink Grupp müügitulu kasvas 2008/2009 majandusaastal 0,8% võrra ja ulatus auditeerimata andmetel 12,4 mld kroonini, teatas laevafirma. Samas küündis 12 kuu auditeerimata kahjum kasvanud amortisatsioonikulude ning suuremate finantskulude tõttu 128 miljoni kroonini.

Neljandas kvartalis (juuni-august) suurenes ettevõtte müügitulu 291 miljoni krooni ehk 8 protsendi võrra. Müügitulude tõusu tagas suurenenud reisijate arv ja kuna neljas kvartal on kõrghooaeg, mil reisijateveo osakaal on oluliselt kõrgem, siis kaubaveotulude langus ei saanud domineerivaks.

AS Tallink Grupp teatel andsid arengud neljandas kvartalis kindlust, et fundamentaalselt on kontserni ärimudel tugev. "Arvestades üleüldist nõrka makromajanduse situatsiooni suutis kontsern siiski ületada mitmeid oma eelmise majandusaasta näitajaid. Sellest hoolimata ei ole juhtkond rahul 2008/2009 majandusaasta 12 kuu kogutulemusega. Kuigi mitmetes sektorites on näha paranemist, lisab meid ümbritsev nõrk majanduskeskkond jätkuvalt ka ettenägematuid riske kontserni äritegevusele. Ettevõttes on kõrgendatud tähelepanu kulude kokkuhoiule ning prioriteetsed on vanade laevade müük või rendileandmine“, märkis ettevõte börsiteates.

Ettevõtte 2008/2009 majandusaasta 12 kuu finantskulude, maksude ja kulumieelne kasum EBITDA oli 2,1 miljardit krooni, mis on 6% suurem võrreldes möödunud majandusaasta sama perioodiga. Neljandas kvartalis ulatus EBITDA 1,2 miljardi kroonini, mis on 389 miljonit krooni ehk 51%suurem kui eelmise majandusaasta neljandas kvartalis.

Positiivset mõju EBITDA kasvule neljandas kvartalis avaldas eelmisest aastast madalam kütusehind ja seeläbi 282 miljoni krooni võrra väiksemad kütusekulud, aga ka erinevad kulude kokkuhoiu meetmed mida kontsern möödunud 12 kuu jooksul algatas.

Tänu reisijate arvu kasvule suurenes ettevõtte reisijate veost tulenev majandusaasta müügitulu 806 miljoni krooni võrra. 12 kuu suurim müügitulude suurenemine oli Riia-Stockholmi liinil, kus müügitulu kasvas 29% võrreldes möödunud majandusaastaga ning ulatus 707 miljoni kroonini.

Müügitulud kasvasid ka Eesti-Soome liinil, Soome-Rootsi liinil, maismaal ja muus segmendis. Suurem osa müügitulude kasvust kõikides segmentides leidis aset majandusaasta neljandas kvartalis. Soome-Saksamaa liinil jätkus madalamatest kaubaveomahtudest ja laevade arvu vähendamisest põhjustatuna müügitulude langus.

Kaubaveomahtude languse tulemusena vähenesid kaubaveotulud 2007/2008 majandusaastaga võrreldes 815 miljoni krooni võrra.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077