Autor: Katre Pilvinski • 30. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlaste löögivõimalus Aasias peitub logistikas

Eile lõppenud Hongkongi majandusesindajate visiidil Tallinnas otsiti koostöövõimalusi IT- ja logistikavaldkonnas ning peeti tulevikuplaane.

“Püüame leida ühiseid huve ja Hongkongi majandusesindajad kutsuvad Eesti ettevõtteid ja ametkondi Hongkongi. Nad aitavad eestlastel seal uksi avada," kommenteeris EASi välisesindaja Londonis Tiina-Maria Väravas visiiti.

Hongkongi majandus- ja kaubanduskoja peadirektor Sarah Wu rääkis kohtumistest IT-sektori esindajatega Tallinnas, et Eesti e-valitsus ja e-hääletamine on väga muljetavaldav. "Oleme huvitatud liikumast paberivaba valitsuse suunas ning meil on siit palju õppida."

Ta tõi välja Eesti avaliku sektori e-teenustest näiteks juhilubade avalduse esitamise, mis on siin väga lihtne. "Meil tuleb selleks aga infot otsida transpordiameti kodulehelt ning siis tuleb veel paari veebilehte kasutada info saamiseks. See pole niivõrd integreeritud süsteem kui siin. See on, mida me saame Eestilt õppida." Wu lisas, et samuti on Eesti mobiilsed ID-teenused väga muljetavaldavad.

Eesti Väliskaubanduse Liit on viis aastat õppinud, harjutanud ja omandanud hindamatuid kogemusi Hiina ettevõtetega äri alustamisel ja ajamisel. "Oleme saanud kuhjaga teadmisi. Mis kontaktidesse puutub, siis neid on nii aia taha läinud kui ka väga hästi lõppenuid," tõdes väliskaubanduse liidu juht Tambet Made.

Ta nentis, et õnnestunumad valdkonnad on nn uue majanduse kaugjuhtimise ja interneti teel tehtavad ärid. "Need on projekteerimised või disaini tehnilise teostamise alltöövõtud. Peab olema selline valdkond, mida saab kaugjuhtimise teel teha," rääkis Made.

"Nii IT kui ka logistika on olnud juba viimased 20 aastat Honkgongi leivanumbrid. Samas on Eestis üles puhutud mulli, et oleme hirmus perspektiivikas IT ja logistika alal," kommenteeris ta Hongkongi delegatsiooni visiiti. "Logistika alal võib-olla on iva sees, kuid IT-alal - ma ei kujuta ette küll, kus Eesti saaks kaasa rääkida, Hiina annab väga paljus kogu maailmale silmad ette."

Made sõnul Aasia turule minek siiski võimatu pole. Hiina ja Hongkongi plussidena tõi Made välja odava tootmise. "On ettevõtjaid, kes on avastanud, et Saksamaalt miljonite eest ostetud tööpinke saab sealt neli korda odavamalt.”

"Aktiivsemalt oleme viimased viis aastat teinud Hongkongiga koostööd. Oleme suhelnud EASi kaudu, kes on meid aidanud, kuid on ka mõni otsekontakt. Nüüd pakub ka Hongkongi Londoni esindus igati oma abi," rääkis Transiidikeskuse ASi tegevjuht Erik Laidvee.

Hongkongis partnerite leidmisest ja koostöö alustamist kommenteerides ütles ta, et lihtsat ei ole siin midagi. "Alguses oli tunda üleolekut, lihtsalt sellist pealiskaudset suhtumist. Aga mida aeg edasi, seda konkreetsemaks läheb asi. Eesti astumine Euroopa Liitu on kasvatanud Aasias usaldust meie vastu. Sellest hetkest on huvi läinud tõsisemaks, et ELi piirimaal jalga maha saada."

Transiidikeskuse juht märkis, et nad teevad koostööd mitme logistikaga tegeleva firmaga Hongkongis. "Opereerime Muuga konteinerterminali ja oleme valmis nende konteinervoogusid teenindama suuremates kogustes kui praegu. Otsime uusi strateegilisi partnereid ja täiendavaid kaubavoogusid. Ega praegu veel midagi tõsist saavutatud ei ole. Väikesemad partiid on läbi liikunud, aga miljonitest konteineritest rääkida ei saa."

"Alustasin hiinlastega koostööd 12 aastat tagasi,  nad olid huvitatud Eesti riigist ja siis oli sinna vähem tungijaid ka,“ sõnas hulgimüügifirma AS Pudi-Padi omanik Merike Hein. "Olen kõik kontaktid ise otsinud. Nad on ülisõbralikud ja ma arvan, et see kui raske on kellelgi sinna turule siseneda, oleneb ettevõtjast."

"Aastatega on kontakte juurde tekkinud ja praegu teeme koostööd enam kui saja Hiina tehasega, nad on ise huvitatud koostööst," sõnas ettevõtja.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077