Autor: Rivo Sarapik • 24. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hugo Osula ostis bussifirma sakslastelt välja

Eurolines Baltic kaubamärgiga opereeriva MootorReisid AS suuromanik Hugo Osula ostis tänavu juunis Saksamaa bussioperaatorilt Deutsche Touring Gmbh 40% MootorReisi AS aktsiatest.

Pärast toimund tehingut on Hugo Osula MootorReisi AS ainuomanik, kellele kuulub 100% ettevõtte aktsiatest.

"Eurolines Baltic on tänaseks kasvanud Põhja-Euroopa üheks atraktiivsemaks bussifirmaks ja ma usun bussiveo perspektiivi Balti riikides, sest maanteevõrk ja elanike tihedus loob eeludse bussiliiklusele," põhjendas Hugo Osula tehingut. "Olen 15 aastat selles äris olnud ja selle ajaga tekib nii turutunnetus kui arusaam bussinduse toimimisest."

Tema sõnul oli koostöö Saksa riigi raudtee tütarfirmaga tihe ja Eurolines´i areng on hea näide rahvusvahelisest koostöö õnnestumisest.

"Saksa poolel oli tegelikult initsiatiiv minu 60% välja osta, ju neid nende 40% siis ei rahuldanud. Mina ei tahtnud müüa," lisas Osula.

Tehingu hinda Osula ei avalikustanud. Äripäeva arvutust, ehk umbes miljon eurot, kommenteeris ta, et "väga mööda ei pane". "Hind oli õiglane ja mõlemat poolt rahuldav," kommenteeris Osula. 

Ettevõtte plaanides ja strateegias omanikevahetus muutusi kaasa ei too.

Bussifirmadest kuuluvad Hugo Osulale veel AS SEBE ja tal on osalus OÜs Bussireisid.

MootorReisid AS on viimased kaks aastat kahjumit teeninud. Möödunud aasta tulemuseks kogunes 124 mln krooni käivet ja 5,5 mln kahjumit.

"Teenisime esimesel poolaastal kahjumit, mis on tulenevalt meie äri hooajalisusest planeeritud. Aasta nõrgima tulemusega kuud on reisijateveos traditsiooniliselt veebruar-aprill, parimad kuud aga juuli-august. Kahjum on võrreldes 2008. aastaga oluliselt vähenenud," kommenteeris esimese poolaasta tulemusi ettevõtte tegevjuht Hannes Saarpuu. "2009 aasta plaanime lõpetada positiivse majandustulemuse ja kasumiga. Hetketrendid kinnitavad jätkuvalt positiivseid arenguid kõigis peamistes ärisuundades."

Eurolines Baltic kaubamärgi all tegutseva MootorReisi AS liiniliikluse käive kasvas esimesel poolaastal 35,2%. Reisijate arv suurenes 33%, kokku vedas MootorReisi AS esimesel poolaastal 118 302 piletiga reisijat, neist teises kvartalis 67 800 reisijat.

Võrreldava veomahuga liinidest kasvas reisijate arv Tallinn-Riia liinil 9%, Tallinn-St.Peterburgi liinil 32% ja Riia-Peterburgi liinil 35%. Samas vähenes reisijate arv enam kui 50% Riia-Kaliningradi ning Riia-Varssavi liinil

Eurolines Baltic kaubamärgi all tegelevad rahvusvaheliste regulaarbussiliinide opereerimisega MootorReisi AS ja selle tütarettevõtted. 1993. aastal asutatud MootorReisi AS on arenenud üheks juhtivaks rahvusvaheliste bussiliinide vedusid teostavaks ettevõtteks Baltikumis. Peaesindused koos opereerimisbaasi ja müügivõrguga asuvad Tallinnas, Riias, Vilniuses, Klaipedas ja St Peterburgis.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077