Autor: Rivo Sarapik • 6. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BLRT: ootame II poolaastalt kasvu

Eesti ekspordi langusest kõnelevad nii statistika kui ka ekspordiettevõtete juhid, kuid ka praegu on ettevõtteid, kelle müük mõnel välisturul kasvab.

Vestlusest ekspordiettevõtete juhtidega selgus, et edu saladus on kõigil üks – hõivata oma nišš konkreetsel turul, kirjutab Äripäev.

ASi BLRT Grupp  arengu- ja strateegiajuhi Andrei Nasonovi sõnul on kõige perspektiivsemad turud Soome, Rootsi, Norra ja Saksamaa, kus on käivitatud suured energeetikaprojektid, infrastruktuuri arendamine, Norras ka kalakasvatus.

BLRT loodab, et teisel poolaastal nende müügimahud natuke suurenevad. Uutele turgudele ettevõte praegu minna ei planeeri, teatas Nasonov.

Saksamaa turu kasumlikkust kinnitab ka teraskonstruktsioonide, tööstusseadmete ning antennide tootja ASi Vertex Estonia juhatuse liige Aleksandr Rulkov.

Sellel aastal õnnestus ettevõttel 15-20% võrra suurendada raadioteleskoopide eksporti USAsse ja Saksamaale. Samas kui eksport Soome tunduvalt vähenes. Vertex Estonia ekspordib 100% oma toodangust. Ettevõtte 2008. aasta käive ulatus üle 70 miljoni krooni.

Ekspordimahtude vähenemisest Soome suunas räägib ka Ilmarise juht Karel Saar. „Möödunud aasta oli Soome meie peamine turg, kuid nüüd on esiplaanile tulnud Holland ja Suurbritannia. Me loodame teenida seal tasa Soomes kaotatud mahud,” – märgib ta. Möödunud aasta müük Soome turul moodustas umbes 6 miljonit krooni, samas kui sellel aastal õnnestus teenida kõigest 1 miljon krooni. Kokku antud hetkel Ilmarine ekspordib 95% toodangut, möödunud aastal oli see näitaja alla 40%.

Saar teatas, et Baltimaade turule nad midagi ei müü, kuid ei välista väljumist Venemaa turule. Rootsi ja Soome peale ettevõte ka veel käega ei löö: „Võimalusi võib avaneda igal pool. Peamine on otsida aktiivselt tööd, paari kuu pärast võib ju olukord paraneda,” ei heida Saar meelt.  

Vastupidine olukord Soome turuga on pressvormide ja stantside valmistamisega tegeleval Zircon Technologies ASil. Kui 2008 aastal ekspordiks Some, Daani, Lätisse ja Suurbritanniasse läks 8% ettevõtte toodangut, siis selle aasta esimeses kvartalis eksport ainuüksi Soome moodustas  40%. Hästi läks müük USAs (13% üldkäibest) ja Venemaal (4%). Saksamaal langesid mahud 20%lt 208. aastal 4%le 2009. aasta esimesel kvartalil.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077