Autor: Mariliis Pinn • 26. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KNEGs osalejad vähendasid CO2 emissioone 120 000 tonni võrra

Täna avaldatakse Göteborgis messil Logistika ja Transport projekti KNEG (Network for Climate Neutral Freight Transportation ehk Kliima-neutraalse teetranspordi võrgustik) tulemused, mis näitab, et 2008. aastal suutsid projektis osalejad vähendada CO2 emissioone 120 000 tonni võrra.

Samuti tutvustab KNEG uusi liikmeid ja algatusi, mille eesmärk on vähendada teetranspordi keskkonnamõju. Keskseteks teemadeks on kütusesäästlik transport ja veokid, paremad logistilised lahendused ning taastuvad kütuseallikad, teatas firma.

KNEG alustas aktiivset tegevust 2006. aastal ning projekti algatajateks olid Preem, Schenker, Volvo Trucks, Rootsi teedeadministratsioon ning Chalmersi Tehnikaülikooli ja Göteborgi ülikooli Keskkonna ja jätkusuutlikkuse keskus (Centre for Environment and Sustainability (GMV)). Märgatava süsinikdioksiidi vähendus on kooskõlas KNEG eesmärgile vähendada poole võrra teetranspordi klimaatilist mõju aastaks 2020.

"Nüüd on reaalseid tulemusi üha enam näha. Mida efektiivsemad ja loovamad me oleme, seda kiiremaid ja olulisemaid parendusi suudame saavutada," ütleb Lars Mårtensson, KNEG esimees ja Volvo Truck keskkonna osakonna direktor.

GMV on välja arendanud indikaatorid (iKNEG), mille abil mõõdetakse ja jälgitakse transpordivaldkonna kliima-neutraalseid algatusi. Mõõtmised näitavad, et KNEG liikmete kollektiivne CO2 heitmete väljalase vähenes 2008. aastal 120 000 tonni võrra. See vastab 2300 raskeveoki heitgaaside väljalaskele ühel aastal.

Vähendus saavutati järgnevate aktiviteetide tulemusel:

- 70,500 tonni säästeti läbi kütusesäätlikumate veokite kasutuse

- 36,000 tonni säästeti segades bio-diislit naftasse

- 13,400 tonni säästeti läbi ökonoomse sõidu kursuste tulemuste

Jätkuv koostöö

Tulenevalt positiivsetest tulemustes on KNEG töömeetodid ja algatused kogunud tuntust ka väljaspool Rootsit. KNEG'is on hetkel 15 liiget.

Uute liikmete ICA ja Lantmännen'i tutvustus ja tervitustseremoonia toimub messil Logistika ja Transpordi ning selle viivad läbi Åsa Torstensson, Rootsi infrastruktuuri minister ja Lars Mårtensson, KNEG esimees. Samuti tutvustatakse esimest KNEG aruannet, milles antakse ülevaade projekti tulemustest ja plaanist vähendada CO2 emissiooni poole võrra aastaks 2020.

Septembris 2009 osaleb KNEG Põhjamaade Kliimalahenduste konverentsil Kopenhaagenis.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077