Autor: Rivo Sarapik • 11. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksport-import jätkavad languskursil

Statistikaameti teatel vähenes eelmise aasta märtsiga võrreldes märtsis kaupade eksport 22% ehk 2,4 miljardit krooni ning import 30% ehk 4,2 miljardit krooni.

Esialgsetel andmetel eksporditi 2009. aasta märtsis Eestist jooksevhindades 8,3 miljardi krooni väärtuses kaupu ja imporditi Eestisse 10 miljardi krooni eest. Veebruariga võrreldes kaubavahetus aga kasvas.

Väliskaubanduse puudujääk oli märtsis 1,7 miljardit krooni. Aasta tagasi märtsis oli näitaja 3,5 miljardit krooni.

Veebruariga võrreldes kasvas eksport 5% ja import 11%. Kaubavahetuse suurenemise üks põhjus oli see, et märtsis oli kolm tööpäeva rohkem kui veebruaris.

Euroopa Liidu (EL 27) riikidesse eksporditi märtsis kaupu kuue miljardi krooni eest, mis moodustas 72% Eesti koguekspordist. Eelmise aasta märtsiga võrreldes vähenes eksport ELi riikidesse 1,9 miljardi krooni võrra.

Ühendusevälistesse riikidesse eksporditi kaupu 2,3 miljardi krooni väärtuses ja vähenemine 2008. aasta sama kuuga võrreldes oli pool miljardit krooni.

EL27 riikidest imporditi Eestisse kaupu ligi 7,7 miljardi krooni väärtuses, mis moodustas 78% Eesti koguimpordist.

Eelmise aasta märtsiga võrreldes vähenes import EL riikidest 3,9 miljardi krooni võrra ehk kolmandiku. Väljastpoolt Euroopa Liitu imporditi kaupu 2,2 miljardi krooni eest ja vähenemine eelmise aasta märtsiga võrreldes oli 0,3 miljardit krooni ehk 13%.

Euroopa Liidu riikidega oli väliskaubanduse puudujääk 1,8 miljardit krooni. Samas kaubavahetuses kolmandate riikidega oli väike ülejääk ehk kaupu eksporditi neisse riikidesse 0,1 miljardi krooni eest enam kui sealt imporditi.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077