Autor: Mariliis Pinn • 27. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP KATSE: Moskvasse lenda rongi, Vilniusesse bussiga

Tallinnast viib Euroopa linnadesse 23 otselendu nädalas. Lennugraafiku iseärasuste tõttu aga tasub Moskvasse sõita hoopis rongi ning Vilniusesse bussiga.

29. märtsist kehtivas lennuplaanis on Tallinnast Euroopa pealinnadesse 23 otseühendust. Äripäev arvutas, kui paljudesse Euroopa pealinnade lennujaamadesse on võimalik jõuda järgmise esmaspäeva hommikul kella 8ks, et jõuda 9-10ks linna kas kohtumisele või messile. Otse Tallinnast jõuab nii nädala alguseks kohale nelja linna - Kopenhaagenisse, Riiga, Stockholmi ja Helsingisse. Läbi Riia lennates jõuab ka Berliini. Osa otselendudega kaasneb paar-kolm ööbimist sihtkohas, sest välja tuleb lennata päev-paar varem.

Suurim ajaline lõhe on ärireisijale otselennu puhul Rooma, kuhu väljub Tallinnast üks lend nädalas - esmaspäeval kell 13.05 ehk kui soovitakse töönädala alguse hommikuks kohal olla, kaasneb selle lennuga nädala jagu ööbimisi Itaalia pealinnas. Nii tasub ajasäästu huvides äriasjus Rooma minna kas läbi Milano, kuhu viib Tallinnast laupäevane otselend, rongiga või siis organiseerida kohalejõudmine läbi mõne teise linna, näiteks Berliini.

Tallinnast Rooma lendava Estonian Airi PR-direktori Ilona Eskelineni sõnul on sellel liinil peamiseks reisijaks turist. "Sihtkohta lendamiseks on kaks võimalust: kas otse või ümberistumisega Kopenhaagenis, Stockholmis või Brüsselis," lisas Eskelinen.

Lendamine pole samas Euroopa pealinnadega ühenduse pidamiseks ainus võimalus. Näiteks Vilniusesse minekul tasub kaaluda ka bussiga reisimist. Pühapäeva õhtul väljub lennuga samal ajal Tallinnast Leedu pealinna Eurolinesi buss, mis jõuab kohale hommikuks. Tõsi, ööbimine bussis ei ole just mugavaim tegevus, ent samas pääsed nii öösel lennujaamast linna kolistamisest ning säästad ööbimiskulud, samuti maksab bussisõit vähem.

Ka pakub lennusõidule Moskvasse alternatiivi rong, mis väljub Tallinnast õhtul 17.10 ja jõuab kohale 9.20. Kupees saab mugavalt ka silma looja lasta.

Põhjanaabrite pealinna puhul on suveperioodil hea alternatiiv kiirlaev, mis soodsa ilmaga randub Helsingi kesklinnas kella 9 paiku.

Otselende vaja Londonisse, Amsterdami, Frankfurti

Air Tours Estonia juhatuse esimees Leho Nõlvak ütles kuukirjale Logistika, et praegu on hommikul Euroopasse jõuda võimalik vaid Helsingi ja Kopenhaageni kaudu. Tööreisidel on ikka kindel eelistus, et saaks hommikul kohale lennata ja õhtul tagasi. Tallinnast on aga ainult õhtused otselennud. "Pole ju mõtet pileti hinnast mõnisada krooni lõigata, et siis ekstra öö eest 1000-2000 krooni juurde maksta," nentis Nõlvak.

Kohalejõudmise probleem on lisaks Euroopale ka mujal maailmas. OÜ Columbus Travel tegevjuht Marina Teetlok ütles samas, et pärast hommikuse Tallinna-Frankfurdi lennu mahavõtmist ei ole võimalik kombineerida interkontinentaalseid lende samal päeval. Reisijad on sunnitud ööbima transiitlinnades.

Logistika kuukiri küsis Eesti reisibüroodelt, millised sihtkohad Tallinnast peaksid kindlasti säilima, et tagada Eestist kvaliteetne ärireiside võimalus. Kolmeteistkümne reisibüroo vastustest eristusid selgelt kolm sihtkohta - Amsterdam, London, Frankfurt -, mida nimetati 11 korral.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077